Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση της εν ολομελεία την Τρίτη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα, τη συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. επί της εταιρείας Imerys Βωξίτες Ελλάδος Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.
Οπως σημειώνεται, η υπό κρίση συγκέντρωση έχει κάθετη διάσταση και αφορά επιμέρους σχετικές αγορές που εντάσσονται στην παραγωγή και εμπορία βωξίτη και αλουμίνας. Κατά την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών, κι ως εκ τούτου, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.
Η δραστηριότητα της Imerys Βωξίτες πρόκειται να συγχωνευθεί με την επίσης 100% θυγατρική της Mytilineos, Δελφοί Δίστομον, στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης του Κλάδου Μεταλλουργίας (M Metals) και με την ολοκλήρωση της εξαγοράς και της διαδικασίας συγχώνευσης, η Mytilineos καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός bωξίτη της Ευρώπης, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητα παραγωγής.
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, η νέα δραστηριότητα θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους – τη μεγαλύτερη παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Επιπλέον, η συνένωση των δύο ορυχείων συνεπάγεται σοβαρές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα: α) στην παραγωγή β) στα logistics γ) στην από κοινού χρήση του λιμένος Ιτέας και πολλά άλλα.
Με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται από την Mytilineos εξασφαλίζεται επίσης η παραγωγή επαρκούς ποσότητας Γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ.
Ηδη εξάλλου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η εταιρεία εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.
Το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα απασχολεί άμεσα 500 άτομα υψηλής ειδίκευσης σε θέματα μεταλλείων, ενώ θα είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα άμεσης και έμμεσης απασχόλησης της χώρας από πλευράς αξίας παραγόμενου προϊόντος, τονώνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στον Νομό Φωκίδας.
Υπενθυμίζεται πως η εξαγορά αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στην M Metals της Mytilineos.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News