Συγκινημένος κατά τη βράβευσή του και την αναγόρευσή του σε επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για το επιχειρηματικό ξεκίνημα της οικογένειάς του στο Πειραια, την εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης σε έναν σύγχρονο Ομιλο –τον Ομιλο Mytilineos– με παρουσία σε 40 χώρες και τον διαρκή μετασχηματισμό του (ως «επαν-εφεύρεση του εαυτού μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε).
«Σήμερα η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4%, ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, για να προσθέσει σχετικά με τη βράβευσή του: «Βραβεύομαι ενώ θεωρώ ότι κάνω το καθήκον μου».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μytilineos παρέλαβε το βραβείο από τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα, με τον πρώτο να του πλέκει το εγκώμιο λέγοντας:
«Αν έχουμε πολλούς σαν εσάς, το ΑΕΠ θα αυξάνεται, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονται, οι εταιρείες θα φέρνουν στην Ελλάδα τεχνολογίες αιχμής. Ο Ομιλος σας είναι πρότυπο εργασιακών συνθηκών και πετυχημένου επιχειρείν». Για να ακολουθήσει και η προτροπή του υπουργού: «Ελάτε να κάνετε και μια δωρεά για την Υγεία».
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του: «Συνδέομαι συναισθηματικά με τον Πειραιά, καθώς, όπως ίσως κάποιοι γνωρίζετε, από εδώ ξεκίνησε ο παππούς μου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τη βιοτεχνία του. Το 1908, στον Πειραιά, δημιούργησε την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά πίσω από τον Παπαστράτο. Εκεί ήταν και το πρώτο μου γραφείο». Δούλεψα αρκετά χρόνια στον Πειραιά. Εχω ρίζες στον Πειραιά. Βραβεύομαι ενώ θεωρώ ότι κάνω το καθήκον μου».
Οσο για την ομολογουμένως σπάνια εμφάνισή του σε τελετή βράβευσης, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως έκανε την εξαίρεση διότι «εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά του ΕΒΕΠ, θαυμάζω τον κ. Κορκίδη (πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς) για την αποφασιστικότητά του στις διεκδικήσεις και, τρίτον, μου το ζήτησε η κυρία Κορωνάκη, με την οικογένεια της οποίας συνδεόμαστε εδώ και καιρό».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του Ομίλου Μytilineos, σημείωσε πως «αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επανεφεύρεσης του εαυτού μας».
«Αποτέλεσμα του τελευταίου μετασχηματισμού –τόνισε– είναι η ΜΥΤ Energy & Metals και η επανίδρυση της ΜΕΤΚΑ ως δύο εταιρείες κατασκευών και παραχωρήσεων. Από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η Mytilineos είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους. Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο συνεργειών εντός της εταιρείας, που συνδυάζει αρμονικά τη βιομηχανική του κληρονομιά, τις συμβατικές λειτουργίες της ενέργειας, τη σημαντική δραστηριότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταλλουργία και τις καινοτόμες προσπάθειες στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εταιρεία μας είναι πρωτοπόρος και εξελισσόμενη και έχουμε γίνει κορυφαίος παίκτης στον τομέα της ενέργειας σε όλο της το εύρος».
«Σήμερα –κατέληξε– η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4%, ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές. Τίποτα από όλα αυτά δεν μας χαρίστηκε και για το παραμικρό απαιτήθηκαν κόπος και θυσίες για να γίνει. Και τα πράγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολα».
«Παλαιότερα», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους.
Aυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως:
– γεωπολιτική αβεβαιότητα,
– συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμοί,
– υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια,
– αυξανόμενος λαϊκισμός,
– κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη.
O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα “σωστά” πράγματα».
«Δεν θέλω να σας προκαταβάλλω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας για αυτά που μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο στίβο», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε τις δηλώσεις του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News