«Το μοντέλο του μέλλοντος για την πράσινη και φθηνή ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα “πράσινα” προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα».
Είναι τα λόγιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναιου κατά τη συζήτηση στο panel Energy Transition in Greece, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και γνωστών ονομάτων του ελληνικού επιιχειρείν.
Στην ερώτηση, τι σημαίνει η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τι εργαλεία έχει η χώρα για να πετύχει απανθρακοποίηση, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι αυτό δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ.
«Αυτός -τόνισε- ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως πχ κατά το Σαββατοκύριακο. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στην χωρητικότητά τους τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί.»
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το μοντέλο του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα «πράσινα» προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα.
Πρώτο μέλημα η ενεργειακή ασφάλεια
Το βασικό θα πρέπει να είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας, ώστε ο πλανήτης να μην απειλείται από παράγοντες όπως ο πόλεμος πχ στην Ουκρανία. «Ας μην λαμβάνουμε ως δεδομένη την ενεργειακή ασφάλεια, εν μέσω και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Και αυτό το κατάλαβαν ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία που για δεκαετίες απολάμβαναν φθηνή ενέργεια.
Η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα δύο κινδύνους:
1. Αφενός το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, που επιδρά πλέον και στην ευρωπαϊκή πολιτική, οδηγώντας μία στροφή προς αντισυστημικά κόμματα.
2. Αφετέρου το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επιδρά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Οι πιο βιομηχανοποιημένες χώρες θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Τα νούμερα δείχνουν ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ θα ευνοήσει εν τέλει τη χώρα μας και τη βιομηχανική παραγωγή της.»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News