383
|

Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το κενό 2-3 ετών για το φ. αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 10:12

Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το κενό 2-3 ετών για το φ. αέριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 10:12

Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για την πράσινη μετάβαση και οι εταιρείες επενδύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο υπάρχει ένα κενό χρόνου 2 έως 3 ετών μέχρις ότου γίνει εφικτή η πράσινη μετάβαση, όπου το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για για μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση.

Αυτό τόνισε  μιλώντας στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Οπως υπογράμμισε, η Ευρώπη έκανε λάθη τις τελευταίες δεκαετίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού και τώρα πληρώνει το τίμημα:

«Δεν μας επιτράπηκε να κάνουμε επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο. Το τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτούσε τέτοια projects πολύ πριν από τον πόλεμο. Αδιαφορήσαμε για την επάρκεια του εφοδιασμού. Αυτή τη στιγμή, ο εφοδιασμός που θεωρούνταν δεδομένος, δεν είναι. Η Ευρώπη είναι σε πραγματικό κίνδυνο» και τώρα, πρόσθεσε,  αν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές – η τιμή του φυσικού αερίου ήδη προσεγγίζει τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν προ κρίσης ήταν 20 ευρώ.

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας. Το πρόβλημα θα είναι οι τιμές, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από μια δυνητική διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές με το LNG και τον αγωγό TAP. Είναι σχετικά μικρή αγορά, χρειάζεται 40-45 φορτία LNG για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Εμείς έχουμε ήδη κλείσει 23-24, σημείωσε. Εσπευσε βέβαια να τονίσει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα βρεθεί το LNG. Πάντως εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει τις ροές, αλλά σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια LNG. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας, αλλά τιμών.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών είπε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Οσον αφορά τον μηχανισμό, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.

Τέλος, αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της Mytilineos για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...