752
Οι επιδρομείς των Navy SEALs θεωρούνται από τους πιο τολμηρούς και ικανούς παγκοσμίως | Shutterstock

Μυστήριο με δύο Navy SEALs που χάθηκαν στην Eρυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 20:04
Οι επιδρομείς των Navy SEALs θεωρούνται από τους πιο τολμηρούς και ικανούς παγκοσμίως
|Shutterstock

Μυστήριο με δύο Navy SEALs που χάθηκαν στην Eρυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 20:04

«Η πιο σκοτεινή ώρα είναι και η καλύτερη ώρα για επίθεση» γράφει ο Τζανλούκα ντι Φέο της ιταλικής La Repubblica, περιγράφοντας μια άκρως επικίνδυνη αποστολή που ανατέθηκε σε μέλη επίλεκτης μονάδας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Στη μέση της νύχτας, στη μέση του ωκεανού, με κύματα ύψους τριών μέτρων, αναρριχήθηκαν στο πλαϊνό τμήμα ενός πλοίου: πράγματα που μόνο οι επιδρομείς των Navy SEALs τολμούν να κάνουν» γράφει. «Ωστόσο, το βράδυ της (προηγούμενης) Πέμπτης κάτι πήγε στραβά και δύο από τους πιο διάσημους σαμποτέρ στον κόσμο εξαφανίστηκαν, χάθηκαν μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν» αναφέρει ο ιταλός αναλυτής.

Η όλη υπόθεση είναι, φυσικά, «άκρως απόρρητη», με το Πεντάγωνο να αναζητά πληροφορίες και να προβαίνει διαρκώς σε διαψεύσεις, ενώ αυτό που καθιστά την ιστορία ανησυχητική είναι η χρονική αλληλουχία των γεγονότων: «Η αποστολή των δυο βατραχανθρώπων πραγματοποιήθηκε μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, την ώρα που άρχιζε η αμερικανική επίθεση κατά των Χούθι» σημειώνει ο Ντι Φέο.

Τι ακριβώς συνέβη; Σύμφωνα με την ανεπίσημη εκδοχή, οι δυο αμερικανοί κομάντος επιχειρούσαν να σκαρφαλώσουν σε ύποπτο σκάφος στον Κόλπο του Αντεν, στην περιοχή όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης βάλλουν κατά εμπορικών πλοίων. Κάποια στιγμή, ένας από τους SEALs έπεσε καταλήγοντας στο νερό. Αμέσως, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, ο δεύτερος άνδρας βούτηξε στη θάλασσα για να τον συνδράμει. Εκτοτε θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ αεροπλάνα και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τους αναζητούν στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής της La Repubblica, «η ακραία εκπαίδευση αυτών των ανδρών μπορεί να τους επιτρέψει να επιβιώσουν: φορούν θερμικές στολές για να αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, διαθέτουν εξαιρετικές σωματικές ικανότητες και τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν το αδύνατο. “No easy day” (Καμία εύκολη μέρα) είναι το ρητό της μονάδας, καθώς πάντα υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να  αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν συχνά αποδείξει την ικανότητά τους να φέρνουν εις πέρας ριψοκίνδυνες αποστολές, όπως ήταν η επιδρομή σε πακιστανικό έδαφος που οδήγησε στη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν και περιγράφεται σε ταινίες και σε  αυτοβιογραφικά βιβλία» θυμίζει ο Ντι Φέο.

Το τι έκαναν τη νύχτα των αμερικανικών αντιποίνων παραμένει μυστήριο, αλλά έχει διαψευστεί ότι η αποστολή τους σχετιζόταν με τον βομβαρδισμό θέσεων των Χούθι στην Υεμένη. Στη συνέχεια, όμως, διέρρευσαν φήμες για τον στόχο τους: ένα πλοίο που μετέφερε ιρανικά όπλα για τους Χούθι. Μάλιστα, το επιβεβαίωσε μιλώντας στο CBS ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ενδεχομένως οι δυο κομάντος να έπρεπε να ελέγξουν το σκάφος για να επιβεβαιώσουν ότι όντως μετέφερε όπλα, σύμφωνα με τον Ντι Φέο, όμως στόχος τους ήταν μάλλον η δολιοφθορά: η τοποθέτηση μιας βόμβας κοντά στο πηδάλιο του πλοίου, ούτως ώστε αυτό να μείνει ακυβέρνητο μετά την έκρηξη. Αυτό θα συνέβαινε έπειτα από ώρες, καθιστώντας αδύνατη την ταυτοποίηση των δραστών, ενώ ούτε το σκάφος θα βυθιζόταν ούτε θύματα θα υπήρχαν, με τον Ντι Φέο να κάνει λόγο για «επίδειξη ισχύος με ένα εκρηκτικό μήνυμα κατανοητό μόνο στους αποδέκτες του».

Γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με τον ιταλό αναλυτή, αποφάσισαν να δράσουν μέσα στη νύχτα και με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη: θεώρησαν ότι το εχθρικό πλήρωμα θα είχε άλλα πράγματα να σκεφτεί και δεν θα παρακολουθούσε τις πλευρές του σκάφους. Αλλά η αποστολή απέτυχε και μετά από τρεις ημέρες χωρίς κανένα ίχνος ζωής, τη Δευτέρα άρχισαν να κυκλοφορούν ολοένα πιο ανησυχητικά σενάρια στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου – από το ότι οι δυο κομάντος σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και στη συνέχεια πνίγηκαν, μέχρι ότι  συνελήφθησαν και κρατούνται.

Υπάρχουν και ορισμένοι που μιλούν (χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία επιβεβαίωση) για έναν πολύ πιο ευαίσθητο στόχο, ένα από τα κατασκοπευτικά πλοία των Ιρανών που ενημερώνουν τους Χούθι για τις κινήσεις των εμπορικών πλοίων, το οποίο έπρεπε να τεθεί εκτός δράσης αμέσως πριν την έναρξη της αμερικανικής επίθεσης εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη.

Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που μια αμερικανική αποστολή στην περιοχή παίρνει άσχημη τροπή. Τον Ιανουάριο του 2017 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει επιδρομή στην επαρχία Αλ Μπάιντα της Υεμένης με στόχο τη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, αλλά οι ισλαμιστές μαχητές υποδέχτηκαν τους αμερικανούς κομάντος με καταιγισμό πυρός, με αποτέλεσμα ένας από τους Navy SEALs να σκοτωθεί και τρεις να τραυματιστούν σοβαρά, ενώ καταστράφηκε και ένα αεροσκάφος τους.

Η Αλ Κάιντα είχε υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο της επιδρομής σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι ηλικίας μόλις οκτώ ετών, η θυγατέρα του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ηγέτη της οργάνωσης στην αραβική χερσόνησο, ο οποίος είχε σκοτωθεί πριν από μια εξαετία στο πλαίσιο άλλης αμερικανικής επίθεσης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που είχε διατάξει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...