465
O Αλί Χαμενεΐ επισκέφθηκε προσφάτως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του | Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Μυστικό deal ΗΠΑ-Ιράν περί πυρηνικών και κυρώσεων

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 18:19
O Αλί Χαμενεΐ επισκέφθηκε προσφάτως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του
|Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Μυστικό deal ΗΠΑ-Ιράν περί πυρηνικών και κυρώσεων

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 18:19

Διπλωματικός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν άρχισε εκ νέου πλην αθορύβως, έγραψε η Repubblica, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μιας άτυπης συμφωνίας για τα πυρηνικά. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προέρχονται από την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, η οποία επιμένει ότι και ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι σύμφωνος. Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξένησαν και τα αμερικανικά μέσα New York Times και Wall Street Journal, σημειώνοντας επιπροσθέτως ότι συνομίλησαν με πέντε γνώστες του αντικειμένου, τρεις Ισραηλινούς, έναν Αμερικανό και έναν Ιρανό.

Αφότου ο Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία που είχε καταστρώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το Ιράν έχει καθαρίσει 114,1 κιλά ουρανίου 60%. Για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου απαιτείται το 90%. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς τον χρόνο που χρειάζεται η Τεχεράνη για την κατασκευή ατομικής βόμβας (άλλοι μιλούν για έξι μήνες και άλλοι για δύο έτη), ωστόσο το Πεντάγωνο έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση αν καλυφθεί το 90%. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι τα σχετικά στοιχεία υπάρχουν σε κάποια από τα έγγραφα που κατέσχεσε το FBI στο σπίτι του Τραμπ.

Στην αρχή της θητείας του ο Μπάιντεν προσπάθησε να αναστήσει τη συμφωνία του Ομπάμα, όμως το Ιράν δεν διαπραγματεύτηκε καλόπιστα. Στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με το Ουκρανικό και το Κινεζικό, έτσι επιδίωξαν πάγωμα των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανοϊρανικός διάλογος συνεχίστηκε με τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, ο οποίος στο τέλος του 2022 συναντήθηκε με τον ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμίρ Σαέιντ Ιραβανί και με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ.

Επιβεβαίωση όλων αυτών, έμμεση πάντως, έγινε και από πλευράς του ανωτάτου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ είπε προσφάτως ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποια συμφωνία με τους Δυτικούς, εφόσον η πυρηνική υποδομή του Ιράν παραμείνει ανέπαφη.

Τα προβλεπόμενα, ωστόσο, από τη μυστική συμφωνία είναι σαφή: το Ιράν δεσμεύεται να μην εμπλουτίσει ουράνιο πάνω από 60%, να σταματήσει τις επιθέσεις των συμμάχων του κατά των Αμερικανών στη Συρία και στο Ιράκ, να επεκτείνει τη συνεργασία με τους πυρηνικούς επιθεωρητές και να μην πουλήσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία (αν και η τύχη των drones που παραδόθηκαν στον Πούτιν είναι αβέβαιη).

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέες κυρώσεις, θα σταματήσουν την κατάσχεση ιρανικών τάνκερ που εξάγουν αργό πετρέλαιο και δεν θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ ψηφίσματα καταδίκης του Ιράν. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει ήδη εξουσιοδοτήσει το Ιράκ να αποπληρώσει 2,76 δισ. δολάρια χρέους στο Ιράν, ενώ μπορεί να αποδεσμεύσει άλλα 7 δισ. δολάρια που οφείλει η Νότια Κορέα. Τα χρήματα θα πάνε σε τράπεζα του Κατάρ και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ιρανικού εξωτερικού χρέους.

Δεν πρόκειται για επίσημη συνθήκη, καθώς δεν θα εγκρινόταν ποτέ από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου μίλησε σε ορισμένους νομοθέτες σχετικά, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί αυτή τη «μίνι συμφωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...