328
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα | REUTERS/Alexandre Meneghini

Μυστική συμφωνία Πεκίνου – Αβάνας για κατασκοπευτική βάση στην Κούβα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 15:04
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Μυστική συμφωνία Πεκίνου – Αβάνας για κατασκοπευτική βάση στην Κούβα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 15:04

Σε απόσταση 160 χλμ από τις ακτές της Φλόριντα, σε κουβανικό έδαφος, θα μπουν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Κίνας καθώς Πεκίνο και Αβάνα κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση κατασκοπευτικής βάσης στην περιοχή.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η Wall Street Journal, με την αμερικανική και την κουβανική κυβέρνηση να διαψεύδουν το δημοσίευμα.

Μία τέτοια εγκατάσταση θα επέτρεπε στο Πεκίνο να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σειρά από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, καθώς και τις κινήσεις των πλοίων στην περιοχή.

Η στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει έδρα στην Τάμπα της Φλόριντα, ενώ η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ βρίσκεται στο Φορτ Λίμπερτι της Βόρειας Καρολίνας.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε αρχική συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η Κίνα θα πληρώσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την άδεια εγκατάστασης.

«Είδαμε το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφαλείας, που πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη στενή σχέση Κούβας – Κίνας, την οποία παρακολουθούν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για την ανάπτυξη κατασκοπευτικής βάσης.

Στην Αβάνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Κάρλος Φερντάντεζ ντε Κόσιο, είπε ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμία βάση και ότι είναι κατασκεύασμα των Αμερικανών για να δικαιολογήσει το αμερικανικό εμπάργκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κούβα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική.

Ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι αν γίνει τέτοια βάση, «θα πρόκειται για μία ευθεία επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πώς θα αντιδράσει, αν είναι αλήθεια».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, από τη βάση στην Κούβα, οι Κινέζοι θα μπορούν να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες, μηνύματα SMS, email και δορυφορικές επικοινωνίες.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μία κινεζική βάση στην Κούβα θα πρέπει να ανησυχήσει τις ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε πάντως ο Guardian, οι Αμερικανοί έχουν κάνει κάτι παρόμοιο με την Ταϊβάν, από το έδαφος της οποίας κατασκοπεύουν την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...