Τον περασμένο Μάιο ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ταξίδεψε με μεγάλη μυστικότητα στην Κίνα, σε μια κίνηση ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο Λευκός Οίκος στην εξομάλυνση των (διαταραγμένων) σχέσεων και στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Ωστόσο, πέντε πρόσωπα εγνωσμένης αξιοπιστίας επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι ο Μπερνς, κορυφαίος πρώην διπλωμάτης που αναλάμβανε συχνά λεπτές διεθνείς αποστολές, βρέθηκε στην Κίνα για συζητήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, ενώ ένα από αυτά αποκάλυψε ότι ο Μπερνς συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας.
«Τον περασμένο μήνα ο διευθυντής Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο, όπου συνάντησε κινέζους ομολόγους του και τους διαβεβαίωσε για τη σημασία που έχει η διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών» είπε.
Η αποστολή του Μπερνς έλαβε χώρα τον ίδιο μήνα που ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον κινέζο διπλωμάτη, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στη Βιέννη. Η Ουάσινγκτον δεν ανακοίνωσε τη συνάντηση παρά μόνο μετά την ολοκλήρωσή της.
Ο Μπερνς είναι ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Κίνα μετά την υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, η οποία βρέθηκε στην Τιαντζίν τον Ιούλιο του 2021.
Ο ίδιος είχε ταξιδέψει και στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2021, για να προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Επίσης, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από το προεδρικό περιβάλλον, πέρυσι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει τον Μπερνς στο Καπιτώλιο με σκοπό να πείσει τη Νάνσι Πελόζι να μην ταξιδέψει στην Ταϊβάν, χωρίς τελικά να το καταφέρει – ένα ταξίδι που εξόργισε το Πεκίνο.
Ο Πολ Χένλ, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου με ειδίκευση στα κινεζικά ζητήματα, είπε ότι ο Μπάιντεν έστειλε στο Πεκίνο τον Μπερνς λόγω του σεβασμού που απολαμβάνει ο ίδιος, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και επειδή οι Κινέζοι τον γνωρίζουν και τον εκτιμούν.
«Τον θωρούν έμπιστο συνομιλητή. Ευχαρίστως θα του έδιναν μια αγκαλιά στο περιθώριο της συνάντησης» σημείωσε γλαφυρά ο Χενλ, διευθυντής, σήμερα, της δεξαμενής σκέψης Carnegie China.
Αποτελεί άλλωστε παράδοση να ανατίθενται ευαίσθητες αποστολές σε πρώην ή και νυν διευθυντές της CIA. «Οι διευθυντές της CIA έχουν μακρά ιστορία μυστικής διπλωματίας. Εχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν υπό απόλυτη μυστικότητα και συχνά διατηρούν στενές σχέσεις με αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών άλλων κρατών, σφυρηλατημένες σε βάθος χρόνου» εξηγεί ο Ντένις Γουάιλντερ, πρώην στέλεχος της CIA και υπεύθυνος για ασιατικά θέματα στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News