438
Ο σουηδός πρωθυπουργός ανακοινώνει τα μέτρα για τα Χριστούγεννα | Henrik Montgomery/ TT News Agency via REUTERS

«Μύλος» στη Σουηδία: αλληλοκατηγορίες πρωθυπουργού και λοιμωξιολόγων για τους νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 15:58
Ο σουηδός πρωθυπουργός ανακοινώνει τα μέτρα για τα Χριστούγεννα
|Henrik Montgomery/ TT News Agency via REUTERS

«Μύλος» στη Σουηδία: αλληλοκατηγορίες πρωθυπουργού και λοιμωξιολόγων για τους νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 15:58

Συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Σουηδία σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε γηροκομεία της χώρας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή που έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα.

Η Σουηδία απέτυχε να περιορίσει τους θανάτους από την πανδημία, αποφεύγοντας το lockdown και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σε πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας, η χώρα έχει καταγράψει 341.029 κρούσματα και 7.667 θανάτους, πολύ μεγαλύτερα νούμερα από τους γείτονές της.

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας με θύματα ηλικιωμένους τροφίμους.

Ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, ρίχνοντας τα βέλη του προς τους λοιμωξιολόγους, δήλωσε ότι η επιτροπή των ειδικών που συμβούλευε την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντερς Τέγκνελ, απέτυχε να δει την πλήρη έκταση της πανδημίας και δεν αναγνώρισε ούτε το πρώτο κύμα την άνοιξη ούτε το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, παρά μόνο μεμονωμένες εστίες υπερμετάδοσης.

Η επιτροπή ανέφερε ότι προηγουμένως γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι αρχές, οι περιφέρειες, οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας και οι δήμοι μοιράζονται την διαχείριση, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά τη χώρα και έχει την τελική ευθύνη», δήλωσε ο Ματς Μέλιν, πρόεδρος της επιτροπής που έκανε την έρευνα, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την κακή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στις ανεπάρκειες.

Η έκθεση της επιτροπής τονίζει ακόμη ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.

«Το μέρος της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων, απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19», δήλωσε ο Μέλιν.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, αν και σημείωσε ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα ηλικιωμένων -μόλις το 6% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν ασθενείς από Covid-19 σε γηροκομεία που είχαν πρόσβαση σε γιατρό.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σοσιολδημοκρατών και Πρασίνων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της περίθαλψης ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...