Οι επίδοξοι κατάσκοποι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις: Οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν ανθρώπους με γλωσσικές και άλλες δεξιότητες, ενώ όποιοι γίνουν δεκτοί θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τη ζωή τους και να «ενδυθούν» μια μυστική περσόνα.
Ομως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, οι πιθανοί νεοσύλλεκτοί της έχουν πλέον πιο πεζές και πρακτικές ανησυχίες: το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, ας πούμε, αλλά και την απαγόρευση να πάρουν το προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο στη δουλειά.
«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ορισμένα πράγματα που θεωρούνται δεδομένα στο σύγχρονο κόσμο», είπε ο Μπρούνο Καλ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή BND, σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά τη Δευτέρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στρατολόγηση νέων πρακτόρων «μείζονα πρόκληση» για τον οργανισμό, όπως αναφέρει η Washington Post.
Η εξ αποστάσεως εργασία «δεν είναι εφικτή» για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, για λόγους ασφαλείας, συνέχισε, και η απαγόρευση του προσωπικού τους κινητού στην εργασία τους «είναι υπερβολή για έναν νέο που αναζητά εργασία σήμερα».
Ο Καλ εξήγησε ότι υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» προσωπικού σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, ο κυβερνοχώρος και οι αραβόφωνες υπηρεσίες και είπε ότι η BND χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» για να στρατολογήσει πράκτορες.
«Μόλις πριν από τρία χρόνια, πριν από τον κορονοϊό, είχαμε 10.000 αιτήσεις κάθε χρόνο και μπορούσαμε να επιλέξουμε τα καλύτερα βιογραφικά, κάτι που και πάλι δεν ήταν αρκετό. Ακόμη και τότε υπήρχαν ελλείψεις», είπε.
Οι παρατηρήσεις του Καλ αντανακλούν τη γενικότερη αλλαγή στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία. Αλλες υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο προσαρμόζουν τις τακτικές προσλήψεων στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου εργατικού δυναμικού.
Πέρυσι, οι τρεις βασικές υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, MI5, MI6 και GCHQ, ανακοίνωσαν ότι δεν απαιτείται πλέον από τους αιτούντες να έχουν τουλάχιστον έναν βρετανό γονέα. Τώρα πρέπει να έχουν μόνο τη βρετανική υπηκοότητα και η MI6 εξηγεί στον ιστότοπο στρατολόγησής της ότι «η ευέλικτη πολιτική εργασίας μας σημαίνει ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε προσωπικές δεσμεύσεις».
Στις αρχές του χρόνου, η CIA είπε ότι τα ζητήματα ασφαλείας αφήνουν στους εργαζόμενους για αυτήν «λιγοστά περιθώρια να εργαστούν από το σπίτι ή από οποιαδήποτε άλλη μη ασφαλή τοποθεσία». Ομως, ο οργανισμός πρόσθεσε ότι στοχεύει να βελτιώσει την εργασιακή ευελιξία με άλλους τρόπους.
Η CIA έχει δοκιμάσει ήδη νέες προσεγγίσεις στρατολόγησης, από τη δημοσίευση βίντεο στο YouTube, μέχρι την έναρξη μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ρωσικά για τη στρατολόγηση νέων κατασκόπων. Το GCHQ (Κυβερνητικό Κέντρο Επικοινωνιών) κυκλοφορεί τακτικά παζλ, ώστε το κοινό να αποκτήσει μια αίσθηση των προκλήσεων που εμπλέκονται στο έργο του.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητά επίσης νέους τρόπους για την προσέλκυση ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων θέσεων πρακτικής άσκησης, καθώς το εργατικό της δυναμικό γερνάει.
Μια δημοσκόπηση του YouGov, που διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 14 χώρες, διαπίστωσε ότι το 49% των εργαζομένων στη Γερμανία θα ήθελε να εργάζεται από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ήταν 66%.
Η τηλεργασία αλλάζει όπως φαίνεται τα πάντα στην κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη δουλειά: Στη Γερμανία, στα τέλη του 2021, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι η διαδρομή από το κρεβάτι ενός υπαλλήλου στο γραφείο του ενώ εργάζεται στο σπίτι θεωρείται εργασιακή μετακίνηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News