343
Στρατιώτες περιπολούν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Mπάιντεν: Εντός των επόμενων ωρών ανοίγει το πέρασμα της Ράφα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 23:10
Στρατιώτες περιπολούν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Mπάιντεν: Εντός των επόμενων ωρών ανοίγει το πέρασμα της Ράφα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 23:10

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών», αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

«Ελαβα την υπόσχεση από τους Ισραηλινούς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι η διάβαση αυτή θα είναι ανοιχτή. Επρεπε να φτιαχτεί το οδόστρωμα που ήταν σε κακή κατάσταση. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων 24-48 ωρών τα 20 πρώτα φορτηγά θα περάσουν τα σύνορα», της Αίγυπτου με τη Γάζα, έκανε γνωστό ο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της ΕΕ.

Η εκτίμηση ήταν ότι το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να ανοίξει την Παρασκευή, ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη.

Νωρίτερα, στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν χαιρέτισε το γεγονός ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στηρίζουν από κοινού «τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας» και «τώρα στηρίζουν το Ισραήλ, μετά τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

Αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο δεν προβλεπότνα να δοθεί κάποια συνέντευξη Τύπου.

Μέλη της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου συντονίζουν τη βοήθεια για τη Γάζα (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Ράφα

Νωρίτερα την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφτασε στη Ράφα, ζητώντας την άμεση διάνοιξή του περάσματος για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό.

Κατά την άφιξή του στην περιοχή, ο κ. Γκουτέρες επιθεώρησε την ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα που είναι σε θέση να εκτονώσει τη βία, προσθέτοντας πως το αεροδρόμιο Αλ-Αρίς και το ίδιο το πέρασμα της Ράφα είναι τα δύο κύρια σημεία για την είσοδο της βοήθειας.

«Οι ασθένειες εξαπλώνονται στη Γάζα και οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλά στα ΜΜΕ, μετά την επίσκεψη στο συνοριακό πέρασμα (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...