766
Ο Μοχάμεντ Αλι μπροστά στο έργο του «Sting like a bee» το οποίο έπιασε 425.000 δολάρια, δέκα φορές περισσότερα από τις προσδοκίες του οίκου Bonhams  | CreativeProtagon

Ο πυγμάχος-εικαστικός καλλιτέχνης Μοχάμεντ Αλι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 09:00
Ο Μοχάμεντ Αλι μπροστά στο έργο του «Sting like a bee» το οποίο έπιασε 425.000 δολάρια, δέκα φορές περισσότερα από τις προσδοκίες του οίκου Bonhams 
|CreativeProtagon

Ο πυγμάχος-εικαστικός καλλιτέχνης Μοχάμεντ Αλι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 09:00

Διέπρεψε πέρα από κάθε φαντασία ως πυγμάχος, καθώς θεωρείται ακόμη ο καλύτερος όλων των εποχών. Αναδείχθηκε επίσης ως μαχητικός ακτιβιστής για την κοινωνική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και την ειρήνη στον κόσμο, ενώ διακρίθηκε και ως ποιητής – πρώιμος ράπερ με δύο υποψηφιότητες, μάλιστα, στα Grammy. Ομως ο Μοχάμεντ Αλι (1942-2016), ο επονομαζόμενος «Μέγιστος», υπήρξε και ερασιτέχνης μεν, παθιασμένος δε ζωγράφος, έργα του οποίου πουλήθηκαν αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ έναντι σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μια σπάνια συλλογή από ζωγραφιές, σκίτσα και πίνακες, είκοσι έξι έργα συνολικά, που φέρουν την υπογραφή του θρύλου της πυγμαχίας βγήκαν στο σφυρί την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams στη Νέα Υόρκη. Μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες που φιλοτέχνησε ο Μοχάμεντ Αλι, το «Sting Like a Bee», έπιασε 425.000 δολάρια, τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών.

Παρότι οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του κορυφαίου αθλητή δεν είναι ευρέως γνωστές, εκπρόσωπος του οίκου Bonhams ανέφερε ότι ζωγράφιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του (ενθαρρυμένος από τον πατέρα του, που ήταν επαγγελματίας καλλιτέχνης), ενώ κάποια περίοδο μαθήτευσε κιόλας στο πλευρό του Λιρόι Νίμαν, αμερικανού ζωγράφου, διάσημου για τις εξπρεσιονιστικές απεικονίσεις αθλητών και αθλητικών εκδηλώσεων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bonhams Popular Culture (@bonhamspopularculture)

«Ο Μοχάμεντ Αλι υπήρξε ένα πολιτισμικό σύμβολο που καθόρισε μία γενιά. Οι καλλιτεχνικές συνθέσεις του απεικονίζουν τα θέματα που τον ένοιαζαν περισσότερο: η πυγμαχία, τα πολιτικά δικαιώματα, η θρησκεία, η ειρήνη ανά τον κόσμο και ο ανθρωπισμός», ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου πριν από την έναρξη της δημοπρασίας.

Οι ζωγραφιές, τα σκίτσα και οι πίνακες του Μοχάμεντ Αλι δημοπρατήθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία του φίλου του και συλλέκτη έργων τέχνης, Ρόντνεϊ Χίλτον Μπράουν, ο οποίος αποκάλυψε πως ο Αλι ζωγράφισε τις πρώτες τρεις εικόνες του έπειτα από έναν αγώνα στη Βοστώνη, το 1977. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε από τον οίκο δημοπρασιών, ήτοι 945.524 δολάρια, ήταν τριπλάσιο συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το «Sting Like a Bee», που έπιασε τα περισσότερα, φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του σίριαλ «Freedom Road» στο Μισισίπι, το 1978. Στη ζωγραφιά πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος μόλις έχει βγάλει νοκ άουτ έναν αντίπαλό του και κορδώνεται ενώπιον του πλήθους που τον επευφημεί. Ο σωριασμένος πυγμάχος, που μόλις και μετά βίας διατηρεί της αισθήσεις του, στρέφεται προς τον διαιτητή που έχει εγκαταλείψει ήδη το ρινγκ και του λέει: «Διαιτητή! Πετούσε πράγματι σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σαν μέλισσα!». «Ναι, αν ήσουν έξυπνος θα έτρεχες όπως εγώ!», του απαντά ο διαιτητής.

Ενας πίνακας στον οποίο κυριαρχούν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, μία σημαία των ΗΠΑ, μία καρδιά και η φράση «I Love You America» πουλήθηκε έναντι 150.000 δολαρίων, ενώ ένα σκίτσο με μαρκαδόρο, στο οποίο ο Μοχάμεντ Αλι συγκρίνει τον ισλαμισμό με τον χριστιανισμό, έπιασε 24.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...