Σε σχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής για την διαχείριση του Προσφυγικού έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, η οποία με δηλώσεις υπουργών της παραδέχεται ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυξάνονται και ότι αναζητούνται τρόπο και με τη βοήθεια της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται πλέον «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία μάλιστα ενδέχεται να κηρυχτεί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega την Κυριακή, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο «πρέπει να υλοποιηθεί». Για το σχέδιο αυτό έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ, πρόσθεσε.
Σχετικά με δημοσίευμα του Spiegel για πιθανότητα κήρυξης της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διευκρίνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη, λόγου χάρη η νότια Αττική. Αυτό δεν εξετάζεται μεν σαν ενδεχόμενο, ωστόσο μέσα στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας πάντα υπάρχει, είπε ο κ. Μουζάλας.
Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι οι χώροι που ετοιμάζονται δεν είναι χώροι φιλοξενίας, αλλά έκτακτης ανάγκης. Στην Μακεδονία θα είναι τέσσερις, στο Κιλκίς και τα Διαβατά και σε άλλους δύο χώρους που αναζητούνται.
Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ξεπερνά τους 20.000, είπε ο Γιάννης Μουζάλας και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 50.000 με 70.000
Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένα 22.000 άτομα, είπε ακόμη ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο θα βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 50.000 με 70.000. «Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα», είπε ακόμη.
Οι μετανάστες, διευκρίνισε, δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος στην Ειδομένη. Όπως είπε σχετικά, «πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα σποτ για προβολή μέσω Διαδικτύου στην Τουρκία, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό».
Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ηδη μιλάμε για 3.000 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει με αυτό τον τρόπο (είναι κυρίως μετανάστες διευκρίνισε) ενώ για τους υπόλοιπους «υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ».
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε στις προσφυγικές ροές, εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση και «χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο», είναι να μοιραστούν σε όλη τη χώρα.
Επικαλέστηκε, χαρακτηριστικά, το παράδειγμα της Καβάλας όπου μεταφέρθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες όπως συνέβη και το καλοκαίρι.
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος
Σχεδιασμοί για έκτακτες καταστάσεις γίνονται και εκτός Ελλάδας. Οπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, υπάρχει έκτακτο σχέδιο των Βρυξελλών, στο οποίο προβλέπονται τρόποι για να μπορέσουν να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από και προς την Ελλάδα. Μάλιστα, γίνεται λόγος για καταυλισμούς του Ερυθρού Σταυρού που είναι πιθανόν να στηθούν στη χώρα μας και στους οποίους θα μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη δεν κρύβει τους φόβους τους για το πώς θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα, αφού είναι αρκετά πιθανόν οι αριθμοί να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Το ενδεχόμενο για 200.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη, δεν είναι καθόλου απίθανο, όπως τονίζουν στην εφημερίδα ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στέλνει το δικό του μήνυμα και είναι απόλυτα ξεκάθαρο. «Εχουμε επτά ημέρες περιθώριο. Ολοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών, η Κομισιόν και τα αντίστοιχα όργανά της επεξεργάζονται πλάνα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως αυτά της διανομής χρημάτων, με τη μορφή κουπονιών, για σίτιση και στέγαση προσφύγων. Ολα αυτά, την ώρα που η Αθήνα έχει κάνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έκτακτη χρηματοδότηση που αγγίζει τα 228 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία προορίζονται για την στήριξη των δομών φιλοξενίας.
Σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών ζητά ΝΔ
Σε μια πρώτη αντίδραση μετά τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε στην τηλεόραση του Σκάι ότι «δεν έχουμε ούτε 24 ώρες για χάσιμο».
Ζήτησε δε άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό λέγοντας ότι το θέμα «βγαίνει εκτός ελέγχου».
Διευκρίνισε ακόμη ότι, εφόσον ισχύουν όσα είπε ο κ. Μουζάλας, πρέπει να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη του Τσίπρα, του μοιραίου πρωθυπουργού, ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση», είπε σχετικά.
Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε ακόμη πληροφορίες του ότι επίκειται ανακοίνωση της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για τη σύνθηκη Σένγκεν με αρνητικές αναφορές για την Ελλάδα. Νωρίτερα ο κ. Μουζάλας δήλωνε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News