326
«Δεν πολλαπλασιάζουμε τα κέντρα, δημιουργούμε καλύτερα κέντρα», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή | Intimenews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μουζάλας: «Κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά για να λειτουργήσει το άσυλο»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 16:31
«Δεν πολλαπλασιάζουμε τα κέντρα, δημιουργούμε καλύτερα κέντρα», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή
|Intimenews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μουζάλας: «Κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά για να λειτουργήσει το άσυλο»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 16:31

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στη Χίο, θέτοντάς το ως βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο.

«Καλούμαστε να δούμε το ζήτημα κάτω από καινούργια ωριμότητα», πρόσθεσε, ενώ τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα.

Δήλωσε ότι προτίθεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες στο πλαίσιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Δεν πολλαπλασιάζουμε τα κέντρα, δημιουργούμε καλύτερα κέντρα», σημείωσε, τονίζοντας ότι το κέντρο της Σούδας ήταν επιλογή των δημοτών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».

Ο κ. Μηταράκης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για εγκλωβισμό των μεταναστών στη Χίο, που αυτοί τη στιγμή ξεπερνούν τους 3.600, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο δομές, σε Σούδα και ΒΙΑΛ, λειτουργούν παράνομα.

Υποστήριξε επίσης ότι πάσχει η διαδικασία ασύλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε, έχουν εξεταστεί 400 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί όλες για άτομα που βρίσκονται στη Χίο, δεν έγινε δυνατή όμως η κοινοποίηση της απόφασης με αποτέλεσμα να μη γίνεται η επαναπροώθησή τους.

Ο κ. Μουζάλας συμφώνησε ότι η κατάσταση στη Χίο «έχει ξεπεράσει τα όρια των κατοίκων της», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων για άσυλο.

«Μόνο 52 αποφάσεις έχουν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και είναι απορριπτικές και όχι 400», σχολίασε. «Υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των αποφάσεων, διότι είτε προσπαθούν να αποφύγουν να την πάρουν είτε με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα. Εχουμε επίγνωση της κατάστασης. Χωρίς κλειστά κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να εφαρμοστούν», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός για το Μεταναστευτικό.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να περιορίσουμε την κατάχρηση του ασύλου. Θα περιορίσουμε το προνόμιο της επιστροφής στην πατρίδα. Αν δεν το ζητήσουν οικειοθελώς σε πέντε μέρες, δεν θα το δικαιούνται», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...