523
Ο Πούτιν και ο Μόντι τα λένε στο μπαλκόνι της έπαυλης του ρώσου προέδρου | Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Μόσχα: Τσάι και μούρα από τον Πούτιν στον «αγαπητό» του Μόντι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 11:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/07/2024, 15:15
Ο Πούτιν και ο Μόντι τα λένε στο μπαλκόνι της έπαυλης του ρώσου προέδρου
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Μόσχα: Τσάι και μούρα από τον Πούτιν στον «αγαπητό» του Μόντι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 11:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/07/2024, 15:15

Η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι απευθυνόμενος στην ινδική διασπορά στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Μόντι αργά το βράδυ της Δευτέρας και τον ξενάγησε στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα ενόψει των επίσημων συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν αγκάλιασε θερμά τον ινδό ηγέτη στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκάριοβο και τον αποκάλεσε «αγαπητό φίλο», ενώ δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον είδε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Θερμός εναγκαλισμός των δύο πολιτικών – Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

«Οι επίσημες συνομιλίες μας είναι την Τρίτη, ενώ σήμερα σε αυτό το άνετο, ζεστό περιβάλλον πιθανόν να συζητήσουμε τα ίδια θέματα, αλλά ανεπισήμως», φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσφερε στον Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και πέντε χρόνια, τσάι, μούρα και γλυκίσματα και τον ξενάγησε στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας του με ένα ηλεκτρικό όχημα.

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα και η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία εγείρουν ανησυχίες, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πούτιν οδηγεί το ηλεκτρικό όχημα ξεναγώντας τον καλεσμένο του στην έπαυλή του – Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Η Ινδία, η οποία διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα επί δεκαετίες, έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, καλώντας αντίθετα για τον τερματισμό του πολέμου μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο Πούτιν και ο Μόντι επισκέφθηκαν τους στάβλους της προεδρικής κατοικίας και παρακολούθησαν ένα σόου με άλογα.

Ανώτερος ινδός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της επίσκεψης του Μόντι στη Μόσχα είναι να αποκαταστήσει την ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία και να διασφαλίσει την αποδέσμευση ινδών πολιτών οι οποίοι «παραπλανήθηκαν» και μετέβησαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Η Ινδία, η οποία έχει δεσμούς με τη Μόσχα από τη σοβιετική περίοδο, έχει αυξήσει τις αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Συνομιλίες στο Κρεμλίνο

Την Τετάρτη, οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε στον Μόντι ότι οι χώρες τους απολαμβάνουν μια ειδική στρατηγική συνεργασία και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να βρει μια ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν φιλοξένησε τον Μόντι στο Κρεμλίνο για συνομιλίες που θα περιελάμβαναν τα ζητήματα των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών στην Ινδία και την ενίσχυση των οικονομικών και στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις μας έχουν τον χαρακτήρια μιας ιδιαίτερα προνομιούχου στρατηγικής συνεργασίας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή που δίνετε στα πιο έντονα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και την προσπάθεια να βρείτε τρόπους για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, και κυρίως με ειρηνικά μέσα, φυσικά», δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Μόντι χαρακτήρισε «πολύ οδυνηρό» τον θάνατο αθώων παιδιών σε πόλεμο, σύγκρουση ή τρομοκρατική επίθεση, αναφερόμενος στο χθεσινό πλήγμα από ρωσικό πύραυλο με στόχο το βασικό νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Επιπλέον ο Μόντι είπε στον Πούτιν ότι λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να βρεθεί στο πεδίο της μάχης… πρέπει να βρούμε ειρήνη μέσω των συνομιλιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...