1312
Η Νάστια Ιβλέεβα, διοργανώτρια του επίμαχου πάρτι, προσέρχεται στο κλαμπ Mutabor της Μόσχας | Instagram/Nastya Ivleeva

Μόσχα: Οργή στο Κρεμλίνο για «προκλητικό» πάρτι με διάσημους που εμφανίστηκαν «σχεδόν γυμνοί»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 14:03
Η Νάστια Ιβλέεβα, διοργανώτρια του επίμαχου πάρτι, προσέρχεται στο κλαμπ Mutabor της Μόσχας
|Instagram/Nastya Ivleeva

Μόσχα: Οργή στο Κρεμλίνο για «προκλητικό» πάρτι με διάσημους που εμφανίστηκαν «σχεδόν γυμνοί»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 14:03

Ενα πάρτι με διασημότητες στη Μόσχα προκάλεσε την οργή ρώσων πολιτικών, της ορθόδοξης εκκλησίας και της αστυνομίας, δείγμα της συντηρητικοποίησης της ρωσικής κοινωνίας στα χρόνια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως ανέφερε ο Guardian, το πάρτι έγινε στις 20 Δεκεμβρίου σε νυχτερινό κλαμπ της Μόσχας, με θέμα «σχεδόν γυμνοί», όπως αναγραφόταν στις προσκλήσεις που απέστειλε η διοργανώτριά του, η δημοφιλής influencer του Instagram, Αναστασία (Νάστια) Ιβλέεβα.

Στο πάρτι παραβρέθηκαν πολλές διασημότητες της Ρωσίας.

Οι καλεσμένοι ήταν υποχρεωμένοι σε αυστηρά μίνιμαλ dress code, που αποτελούνταν από δαντέλες και εσώρουχα  στο χρώμα του δέρματος.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by НАСТЯ ИВЛЕЕВА (@_agentgirl_)

Ενας ράπερ εμφανίστηκε φορώντας μόνο μία… κάλτσα, μιμούμενος το διάσημο εξώφυλλο του άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers, του 1987.

«Όλοι περνούσαν καλά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι χάος θα προέκυπτε από όλο αυτό», είπε ένα άτομο που βρισκόταν στο πάρτι και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εικόνες από το πάρτι διαδόθηκαν γρήγορα στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή σε φιλοπολεμικούς σχολιαστές και εθνικιστές αξιωματούχους.

«Γίνεται πόλεμος στη χώρα, αλλά αυτά τα τέρατα, τα αποβράσματα τα οργανώνουν όλα αυτά, αυτοί οι βάναυσοι που δεν τους νοιάζει τι συμβαίνει», είπε ο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, ο πιο γνωστός τηλεοπτικός προπαγανδιστής της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στο πάρτι «σπίλωσαν τη φήμη τους», αλλά «τώρα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τον εαυτό τους».

Δύο μέρες μετά το πάρτι, ο ράπερ Vacio –πλήρες όνομα Νικολάι Βασίλιεφ– που φορούσε την κάλτσα, κλήθηκε στο δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση με τις κατηγορίες του περιβόητου νόμου για την «προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων».

Αλλά και πολλοί από τους καλεσμένους αντιμετώπισαν συνέπειες. Οι συναυλίες ορισμένων καλλιτεχνών ακυρώθηκαν, ενώ εταιρείες που είχαν υπογράψει διαφημιστικά συμβόλαια μαζί τους, τα απέσυραν.

Οταν είδαν ότι απειλούνται οι καριέρες τους, οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι έσπευσαν να ζητήσουν δημόσια «συγγνώμη».

Την Τρίτη, ο Φίλιπ Κιρκόροφ, ο «βασιλιάς» της ρωσικής ποπ, ζήτησε από τους Ρώσους να τον συγχωρήσουν, λέγοντας: «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του καθενός μας που περνάμε από λάθος πόρτα».

Και πρόσθεσε: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τους ηρωικούς καιρούς, ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματός μου, ένας λαϊκός καλλιτέχνης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τόσο ανεύθυνος όταν συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις».

Η Ξένια Σόμπτσακ, γνωστή προσωπικότητα των ρωσικών ΜΜΕ και, κατά τις φήμες, βαφτιστήρα του Πούτιν, είπε ότι «συνειδητοποίησε» ότι η παρουσία της στο πάρτι και η ανάρτηση φωτογραφιών από το πάρτι της Ιβλέεβα ήταν ακατάλληλη τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούσαν στην Ουκρανία.

«Αν κάποιος προσβλήθηκε από την εμφάνισή μου, ζητώ συγγνώμη για αυτό», είπε η Σόμπτσακ. «Δεν θέλω να προκαλέσω μίσος και θυμό για μένα και για άλλους καλλιτέχνες εξαιτίας αυτού του ηλίθιου “ατυχήματος”».

Ο ρώσος τραγουδιστής στην Eurovision, Ντίμα Μπίλαν, είπε ότι «δεν μπορούσε να ξέρει εκ των προτέρων τι θα φορούσαν οι άλλοι καλεσμένοι».

Η Ιβλέεβα, που διοργάνωσε την εκδήλωση, αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για φοροδιαφυγή κατά των διασημοτήτων που πήγαν στο πάρτι, ενώ περισσότερα από 20 άτομα έχουν υπογράψει μια ομαδική αγωγή ζητώντας από την διοργανώτρια να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (8,5 εκατ. λίρες) σε φιλανθρωπικό ίδρυμα υπέρ του πολέμου.

«Λένε ότι η Ρωσία ξέρει να συγχωρεί. Αν ναι, θα ήθελα να ζητήσω από εσάς, τον κόσμο, μια δεύτερη ευκαιρία», είπε σε βίντεο που ανήρτησε η ίδια την Τετάρτη. «Αν η απάντηση είναι όχι, τότε είμαι έτοιμη για τη δημόσια εκτέλεσή μου. Είμαι έτοιμη για κάθε αποτέλεσμα».

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Μόσχα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η Ρωσία έχει γίνει πιο συντηρητική υπό την καθοδήγηση του Πούτιν και της εκστρατείας του Κρεμλίνου να προωθήσει τις λεγόμενες «παραδοσιακές αξίες».

Μέρος του σχεδίου του ρώσου προέδρου είναι η ψήφιση σειράς από κατασταλτικούς και αντιφιλελεύθερους νόμους, όπως αυτός για την «προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων», με στόχο την προώθηση της εθνικιστικής του ατζέντας, σημειώνει ο Guardian.

Κάποιοι συνέκριναν τα βίντεο με τις δημόσιες απολογίες των διασημοτήτων, με την διαβόητη πρακτική που διαδόθηκε για πρώτη φορά στην Τσετσενία από τον αδίστακτο επικεφαλής της, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος έχει αναγκάσει εδώ και καιρό τους επικριτές του να ζητούν συγγνώμη σε ταπεινωτικά βίντεο.

«Η Μόσχα έχει γίνει παρόμοια με την Τσετσενία: δημόσια συγγνώμη από τους καλεσμένους στο πάρτι που τρέμουν από φόβο, φορολογικοί έλεγχοι, προοπτική ποινικών υποθέσεων», έγραψε στο Instagram ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, ένας ουκρανός παραγωγός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...