Ο ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με τους Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μπουτ και των φιλοϊρανών ανταρτών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί καμία συμφωνία και δεν έχουν μεταφερθεί όπλα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο διαβόητος «έμπορος του θανάτου» αποφυλακίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2022 αφού εξέτισε λιγότερο από το ήμισυ της 25ετούς ποινής του σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, για τη δράση του ως εμπόρου όπλων.
Οι ΗΠΑ τον αντάλλαξαν στην ανταλλαγή κρατουμένων που απελευθέρωσε τη σταρ του αμερικανικού μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ από ρωσική φυλακή, όπου κρατούνταν επί 10 μήνες μετά τη σύλληψή της σε αεροδρόμιο της Μόσχας με 0,7 γραμμάρια ελαίου κάνναβης.
Η απελευθέρωση του Μπουτ αποτελούσε για καιρό προτεραιότητα για τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν άμεση γνώση ότι ο Πούτιν είπε στον Μπουτ να επανέλθει στο εμπόριο όπλων, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα είχε επιστρέψει στη δουλειά αυτή χωρίς την έγκριση του Κρεμλίνου. Αν μια συμφωνία όπλων με τους Χούθι ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα της Ρωσίας, είπαν, το Κρεμλίνο θα τον είχε σταματήσει.
Οι Ρώσοι επιδιώκουν διάφορες συμφωνίες για τη μεταφορά όπλων στους Χούθι και οι διαπραγματεύσεις του Μπουτ δεν είναι οι μόνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσαν οι NYT.
Η αρχική συμφωνία του Μπουτ αφορούσε τη μεταφορά μικρών όπλων στους αντάρτες. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι και έμποροι όπλων εμπλέκονται σε πιθανές συμφωνίες για την αποστολή πυραύλων στους αντάρτες από τη Ρωσία.
Τα πιο προηγμένα και ακριβή όπλα θα επέτρεπαν στους Χούθι να στοχεύουν πιο αποτελεσματικά το Ισραήλ και να πλήττουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί όπλα ή πύραυλοι στην Υεμένη, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, αλλά ο Μπουτ εξακολουθεί να συζητά με τους αντάρτες.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με τους Χούθι για να στείλει μήνυμα στη Δύση.
Εάν η Βρετανία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν το αίτημα των Ουκρανών για πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, το Κρεμλίνο είναι πιθανό να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους Χούθι ως μέρος μιας στρατηγικής κλιμάκωσης που επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Δύση χωρίς να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά σε έναν άμεσο πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Ο Μπουτ πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες ότι κάνει λαθρεμπόριο όπλων. Τόσο ο ίδιος όσο και το Κρεμλίνο απέρριψαν τις αναφορές σχετικά με τη συμφωνία με τους Χούθι.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους ότι τα δημοσιεύματα αποτελούν παράδειγμα «επιθέσεων εναντίον των εκλεγμένων εκπροσώπων μας».
Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο RBC, ένα ρωσικό οικονομικό Μέσο, ο Μπουτ χαρακτήρισε το άρθρο της Wall Street Journal «φάρσα», αλλά εξήρε τους Χούθι, λέγοντας ότι πέτυχαν αποτελέσματα παρά τους «ανεπαρκείς πόρους».
«Έχουν, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, καταρρίψει περισσότερα από 10 αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έτσι όλα τα εμπορικά πλοία που ανήκουν στους Αμερικανούς ή τους Ισραηλινούς έχουν μεγάλες δυσκολίες να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα», είπε.
Μοχλός πίεσης του Πούτιν κατά της Δύσης
Οι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μπουτ και οι ευρύτερες διαπραγματεύσεις με τους Χούθι αποτελούν μέρος του σχεδίου του Πούτιν για να κλιμακώσουν τις εντάσεις εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία.
Εκτός από μια εκστρατεία σαμποτάζ στην Ευρώπη, η Ρωσία εξετάζει μια ευρεία εκστρατεία για να βοηθήσει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Χούθι και άλλες που προκαλούν πονοκέφαλο στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους τους, εάν καταργήσουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής, ανέφεραν οι NYT.
Μια πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να προβεί σε αντίποινα με μεγαλύτερη ισχύ εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα δυτικής κατασκευής βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Η αξιολόγηση περιέγραφε πολλές πιθανές ρωσικές αντιδράσεις σε αυτή την περίπτωση, όπως εμπρησμοί και δολιοφθορές με στόχο εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και ενδεχομένως επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις.
Η ζωή του Μπουτ μετά τη φυλακή
Αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά την ανταλλαγή κρατουμένων, τον Δεκέμβριο του 2022, ο 57χρονος Μπουτ εντάχθηκε στο πιστό στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, και τον Ιούλιο του 2023 εξελέγη βουλευτής στο τοπικό Κοινοβούλιο της περιφέρειας του Ουλιανόφσκ, περίπου 700 χλμ από τη Μόσχα.
Ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του, το 2008 στην Ταϊλάνδη, με πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με λαθρεμπόριο όπλων. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο στο Μανχάταν.
Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων, καθώς πωλούσε όπλα σε κράτη παρίες, ανταρτικές οργανώσεις και αιματοβαμμένους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.
Η ζωή του ενέπνευσε το 2005 μια χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Κυρίαρχος του Πολέμου» (Lord of War) και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Γιούρι Ορλόφ, ενός εμπόρου όπλων ο χαρακτήρας του οποίου είχε βασιστεί σε γενικές γραμμές στον Μπουτ.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό οικονομικό Μέσο RBC, τη Δευτέρα, ο Μπουτ είπε ότι γράφει σενάριο για τη ζωή του, «ως απάντηση στο Χόλιγουντ» και ότι το δημοσίευμα της Wall Street Journal προσφέρει υλικό για ένα από τα επεισόδια της σειράς.
Σε συνέντευξή του στους NYT πέρυσι, ο ρώσος έμπορος όπλων είχε δηλώσει ότι χρειάστηκε χρόνο για να μάθει να χρησιμοποιεί ένα smartphone και ότι δεν του είχαν απομείνει πολλά από την παλιά του επιχείρηση και τη ζωή του, ενώ «δεν είχε μείνει τίποτα από τις παλιές επαφές».
Είχε πει επίσης ότι ίδρυσε μια εταιρεία παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον παλιά του δουλειά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, παρά τις ενδείξεις, δεν είχε σχέση «με τις πωλήσεις όπλων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News