Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας μεταφέρθηκαν και στις λαϊκές αγορές της Μόσχας.
Μετά τις ταραχές στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τους τουλάχιστον 16 νεκρούς με αφορμή (ως είθισται τα τελευταία 30 χρόνια) την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα εθνικιστικά πάθη άναψαν στην αγορά «Food City» της Μόσχας, ιδιοκτησίας δυο πλούσιων Αζέρων της διασποράς.
Τόσο εκεί, όσο και σε πολλές άλλες αγορές της Μόσχας, ξέσπασε ο «πόλεμος του βερίκοκου», που θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα εξαγώγιμο προϊόν (και σήμα κατατεθέν) της Αρμενίας.
Χιλιάδες αρμενικά βερίκοκα ποδοπατήθηκαν επιδεικτικά από Αζέρους μικροπωλητές σε μια αυτοσχέδια «εκδίκηση του βερίκοκου».
Υπήρξε, ωστόσο, και συνέχεια: πάνω από 50 Αρμένιοι εισαγωγείς βερίκοκων αρνήθηκαν την είσοδο στην αγορά από τους ιδιοκτήτες του Food City, με πολλούς Αρμένιους χρήστες του Διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τους δυο ιδιοκτήτες της λαϊκής, τον Γκοντ Νισάνοφ και τον Ζαράκ Ιλιεφ, πλούσιους Αζέρους με μόνιμη διαμονή την Μόσχα.
Ένας Αρμένιος εισαγωγέας βερίκοκων με το όνομα Λερνίκ Αβαγκιάν είπε στην αρμενική εφημερίδα Aravot Daily, ότι ένας φίλος και εμπορικός συνεργάτης του από το Αζερμπαϊτζάν τού είπε ότι οι συμπατριώτες του έχουν πάρει εντολή να μην προχωρούν στην αγορά αρμενικών αγαθών.
«Συνήθιζε να αγοράζει προϊόντα από μένα, αλλά είπε ότι πλέον δεν μπορεί να το κάνει, γιατί έχει δεχθεί απειλές και φοβάται», είπε ο Aβαγκιάν.
Οι δύο χώρες βρίσκονται καιρό σε διαμάχη για τον αρμένικο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990.
Ο πόλεμος τελείωσε το 1994 με μια εκεχειρία που σε τακτά διαστήματα παραβιάζεται.
Ωστόσο, τα εθνικιστικά πάθη αναθερμάνθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες και αιματηρές, ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την περιοχή Ταβούς που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της Αρμενίας.
Το Αζερμπαϊτζάν, του οποίου οι αμυντικές δαπάνες υπερβαίνουν ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό της Αρμενίας, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι «σύντομα» θα πάρει στρατιωτικά τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής που έχει κηρύξει ανεξαρτησία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News