833
Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεργαστούν σε κοινή επανδρωμένη βάση στη Σελήνη | Twitter/@roscosmos

Μόσχα και Πεκίνο ετοιμάζουν διαστημικό… Φαρ Ουέστ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 08:00
Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεργαστούν σε κοινή επανδρωμένη βάση στη Σελήνη
|Twitter/@roscosmos

Μόσχα και Πεκίνο ετοιμάζουν διαστημικό… Φαρ Ουέστ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 08:00

Μπορεί η ανθρωπότητα να σπαράσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από ένα πλήθος πολεμικών συγκρούσεων και να έχουν εμφνιστεί τους μια σειρά από σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά κ.λπ.) στις μεγαλύτερες και πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, όμως ένας τομέας φαίνεται ότι όχι μόνο μένει ανεπηρέαστος, αλλά παρουσίαζει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα: αυτός της παρουσίας του ανθρώπου μακριά από τη Γη.

Τόσο οι μεγάλες, παραδοσιακές διαστημικές δυνάμεις όσο και νέοι παίκτες στο διαστημικό πεδίο που κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και πιθανών αντιπαραθέσεων έξω από τα γήινα «σύνορα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τη δημιουργία ρωσικού διαστημικού σταθμού και πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, ο ρώσος πρόεδρος συμμετείχε μαζί με τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, σε συνάντηση με στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας και εκεί ανακοίνωσε το επερχόμενο διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία συμμετέχει υποχρεωτικά πλέον στον Διεθνή Σταθμό, αλλά θα τον εγκαταλείψει το 2028, αφού το 2027 θα εκτοξευθεί το πρώτο τμήμα του ρωσικού διαστημικού σταθμού, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζονται επανδρωμένες διαστημικές αποστολές τις οποίες θα πρέπει να υποστηρίξει ο διαστημικός σταθμός της χώρας, ο οποίος θα ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες που προσφέρει η σημερινή επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.

Δήλωσε ακόμα τη μεγάλη απογοήτευσή του για την πρόσφατη αποτυχημένη ρωσική αποστολή στη Σελήνη, αλλά και αποφασισμένος να μάθει η χώρα του από τα λάθη της και να προχωρήσει πιο δυναμικά στη διαστημική της παρουσία.

Η Ρωσία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στον Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS). Πρόκειται για μια μεγάλη επανδρωμένη βάση στον νότιο πόλο της Σελήνης, την κατασκευή της οποίας οργανώνει η Κίνα, ενώ έχουν δηλώσεις συμμετοχή και μια σειρά από χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν διαστημική παρουσία, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική. Πριν από λίγες μέρες το Πακιστάν υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για να συμμετάσχει και αυτό στη σεληνιακή βάση.

H Ινδία έχει ήδη στείλει σκάφη στη Σελήνη, ενώ σχεδιάζει και επανδρωμένη αποστολή (Shutterstock)

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, για δημιουργία ενός ινδικού διαστημικού σταθμού και μιας ινδικής επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι ανακοινώσεις του Μόντι έγιναν έναν μήνα μετά την πετυχημένη μη επανδρωμένη ινδική αποστολή στη Σελήνη. Είναι προφανές ότι το Πακιστάν αποφάσισε να αποκτήσει και αυτό διαστημική παρουσία, ώστε να μη μείνει πίσω από την Ινδία σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Η πύλη, το χωριό και οι διαφιλονικούμενες περιοχές

Από την πλευρά της, η Δύση έχει τα δικά της σχέδια. Η απόφαση για διακοπή λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι δεδομένη, με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία της Σεληνιακής Πύλης, ενός διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα λειτουργεί, μεταξύ άλλων, υποστηρικτικά προς τις επανδρωμένες βάσεις που σχεδιάζουν οι δύο υπηρεσίες να δημιουργήσουν εκεί, τόσο από κοινού όσο και ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Μακέτα της βάσης που θέλει να φτιάξει η Ευρώπη στη Σελήνη (ESA)

H NASA προγραμματίζει σειρά επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, η πρώτη εκ των οποίων έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει στα τέλη του 2025. Η NASA δεν έχει κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη δημιουργία επανδρωμένης βάσης, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, ο οποίος, λόγω της ύπαρξης νερού σε παγωμένη μορφή, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, αναμένεται να γίνει το επίκεντρο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στον φυσικό μας δορυφόρο τις προσεχείς δεκαετίες.

Η ESA, από την πλευρά της, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να φτιάξει μια μεγάλη βάση, την οποία θα ονομάσει Σεληνιακό Χωριό, στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης. Η βάση αυτή θα λειτουργεί τόσο για ερευνητικούς όσο και για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η NASA έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με δέκα τοποθεσίες που έχει επιλέξει στον νότιο πόλο της Σελήνης, ανάμεσά τους και εκείνη που σχεδιάζεται για την προσεδάφιση των επανδρωμένων αποστολών της. Η Κίνα αντέδρασε άμεσα υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές τις τοποθεσίες τις έχει επιλέξει και εκείνη και δεν θέλει να τις μοιραστεί, δημιουργώντας έτσι την πρώτη αψιμαχία που παραπέμπει σε συνθήκες έναρξης ενός Διαστημικού Ψυχρού Πολέμου.

Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε λειτουργία εδώ και περίπου έναν χρόνο τον δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, ο οποίος αναβαθμίζεται και μεγαλώνει συνεχώς σε έκταση, με την προσθήκη νέων τμημάτων.

Ενα ερώτημα που μένει απαντηθεί, πάντως, είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις στην επιφάνεια της  Σελήνης αρχικά, και αργότερα στον Αρη. Αν θα υπάρξει ένα κοινά αποδεκτό σύμφωνο δικαιωμάτων κατοχής και αξιοποίησης εδαφών μακριά από τη Γη ή αν θα δημιουργούν συνθήκες διαστημικού… Φαρ Ουέστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...