229
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πουύτιν, τον Φεβρουάριο | EPA/YURI KOCHETKOV

Μόσχα: Μισό βήμα πίσω στην απαίτηση να πληρώνεται με ρούβλια για το αέριο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 14:00
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πουύτιν, τον Φεβρουάριο
|EPA/YURI KOCHETKOV

Μόσχα: Μισό βήμα πίσω στην απαίτηση να πληρώνεται με ρούβλια για το αέριο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 14:00

Μια μικρή αναδίπλωση έκανε την Τετάρτη η Μόσχα στο τελεσίγραφό της προς τη Δύση να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει. Ως γνωστόν η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι από τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώνεται σε ρωσικό εθνικό νόμισμα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Φαίνεται όμως ότι η προθεσμία δεν θα είναι τόσο ασφυκτική.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει τη διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων της που εξάγει, για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται με το ρωσικό νόμισμα.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Μετά από αυτή την προειδοποίηση, η Γερμανία ήδη έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου.

Την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόβ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είχε πει ότι οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...