«Εμπρός, με την ευλογία μου, ηρωικές δυνάμεις του Ιράκ», είπε σε διάγγελμα που μεταδόθηκε στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι την Κυριακή προαναγγέλλοντας έναν νέο γύρο συγκρούσεων στη Μοσούλη.
Εφτασε η στιγμή που ο ιρακινός στρατός ελπίζει να απελευθερώσει, όσο πιο γρήγορα και όσο πιο ανώδυνα γίνεται για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, τη δυτική πλευρά της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014 και που αποτελεί πλέον το τελευταίο προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η επιχείρηση άρχισε από τα νότια της πόλης όπου σχετικά εύκολα οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν δύο τοποθεσίες, το Ατμπάχ και το Αλ-Λαζάγκαχ που βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της πόλης.
Μία ημέρα πριν, το Σάββατο, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ιράκ έριξαν εκατομμύρια φυλλάδια στις δυτικές συνοικίες της Μοσούλης προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση εκτοπισμού των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.
Τα φυλλάδια εμπεριείχαν οδηγίες προς τους πολίτες να ετοιμαστούν για να υποδεχθούν τις ιρακινές δυνάμεις «που έρχονται για να απελευθερώσουν τις συνοικίες τους και προειδοποιούν τους μαχητές του Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) να καταθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν».
Ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης, ο ιρακινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία νέα αυγή. Αλλά σε ένα πιο ανήσυχο τόνο κάλεσε τις ιρακινές οργανώσεις να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της περιοχής.
Σχεδόν 800.000 πολίτες βρίσκονται στη δυτική Μοσούλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο οργανισμός έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει τους κατοίκους που αναπόφευκτα θα παγιδευτούν ανάμεσα στα πυρά του ιρακινού στρατού και την άγρια αντεπίθεση των τζιχαντιστών.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Ανθρωποι, τώρα, βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε η Λιζ Γκράντε, συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στο Ιράκ. «Λαμβάνουμε αναφορές για ανθρώπους που αγωνίζονται να ταΐσουν τα παιδιά τους και να θερμάνουν τα σπίτια τους».
Οι συμμαχικές δυνάμεις -ειδικές δυνάμεις του Ιράκ, κούρδοι και αμερικανοί στρατιώτες, η ελίτ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών- εξαπέλυσαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και πρωτεύουσας της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016. Κατάφεραν να μπουν στην ανατολική πλευρά, την οποία χωρίζει από τη δυτική πλευρά ο ποταμός Τίγρης, τον Νοέμβριο του 2016. Κι έπειτα από σκληρές συγκρούσεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς τον Ιανουάριο του 2017.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News