443
Ισραηλινή λαμβάνει την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer | REUTERS/ Ronen Zvulun

Μόσιαλος: Δύο μύθοι για τους εμβολιασμούς και τις μολύνσεις στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 11:44
Ισραηλινή λαμβάνει την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer
|REUTERS/ Ronen Zvulun

Μόσιαλος: Δύο μύθοι για τους εμβολιασμούς και τις μολύνσεις στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 11:44

Εδώ και καιρό ακούμε σε συζητήσεις ή διαβάζουμε στο Διαδίκτυο ότι «στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι και όμως τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα και τα νοσοκομεία γέμισαν εμβολιασμένους». Είναι, μάλιστα, ένα βασικό επιχείρημα όσων επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, από φόβο, από άγνοια ή από αντίδραση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή πρόκειται για άλλον έναν –επικίνδυνο– μύθο του Facebook;

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), σε ανάρτησή του στο ίδιο μέσο, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και παραθέτει τα σωστά επιστημονικά στοιχεία, αποδομώντας τους μύθους περί Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο καθηγητής, εάν γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τότε προκύπτει ότι υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους.

Οπως επισημαίνει, «πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Ομως αυτό δεν ισχύει. Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60,5% του πληθυσμού.

Επίσης, δεν είναι γνωστό σε πολλούς, ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35,9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342.971 από τους 959.185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45,48% του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888.000 από τους 1.954.460 Αραβοϊσραηλινούς)».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει ένα γράφημα από τις υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ, το οποίο δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου 2021. Σε αυτό το διάστημα και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, σε έναν πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων, καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις, ενώ από την άλλη στους 110.000 ανεμβολίαστους, καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

Οπως επισημαίνει, «γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 στις κλειστές κοινότητες, ιδιαίτερα σε συνοικίες πόλεων και χωριά όπου κυριαρχούν οι ανεμβολίαστοι, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, και πιο συγκεκριμένα όταν αναλύουμε τα στοιχεία του Ισραήλ, είναι θεμιτό να συνυπολογίζουμε ότι:

  1. περίπου 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί
  2. τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά σε συγκεκριμένες κοινότητες και επομένως και η διασπορά της λοίμωξης στις κοινότητες αυτές είναι μεγάλη
  3. όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, καλό θα ήταν να κάνουμε στάθμιση με βάση τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

Η στάθμιση αυτή κάνει τεράστια διαφορά και δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου στους εμβολιασμένους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...