366
Η επιστήμη προσπαθεί να βρει τρόπο αναγνώρισης του φύλου των κοτόπουλων πριν αυτά εκκολαφθούν | Shutterstock

Μοριακή μέθοδος βάζει τέλος στη μαζική εξόντωση αρσενικών κοτόπουλων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 16:16
Η επιστήμη προσπαθεί να βρει τρόπο αναγνώρισης του φύλου των κοτόπουλων πριν αυτά εκκολαφθούν
|Shutterstock

Μοριακή μέθοδος βάζει τέλος στη μαζική εξόντωση αρσενικών κοτόπουλων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 16:16

Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα από τα μυστικά που η βιομηχανία τροφίμων φρόντιζε να κρατά εντός των τειχών της: Τα κοτόπουλα που φτάνουν στα πιάτα μας είναι όλα θηλυκά. Αυτό, επειδή τα αρσενικά εξοντώνονται αμέσως μετά τη γέννηση τους, καθώς η βιομηχανία τροφίμων τα θεωρεί «άχρηστα».

Τα αρσενικά κοτόπουλα δεν παράγουν αβγά, αναπτύσσονται με σημαντικά πιο αργό ρυθμό από τα θηλυκά (κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος διατροφής και περιποίησής τους) ενώ επίσης το κρέας τους δεν είναι εξίσου τρυφερό και νόστιμο με αυτό των θηλυκών. Ετσι, η βιομηχανία τροφίμων αποφάσισε να εξοντώνει τα αρσενικά αμέσως μόλις αυτά βγαίνουν από τα αβγά τους.

Η εξόντωση γίνεται με διάφορους και συχνά βάναυσους τρόπους. Στη συνέχεια, τα νεκρά αρσενικά κοτόπουλα πολτοποιούνται και πωλούνται ως ζωοτροφή. Υπολογίζεται ότι εξοντώνονται περίπου επτά δισ. αρσενικά κοτόπουλα ετησίως. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε, πριν από λίγα χρόνια, αυτή η διαδικασία, ξεκίνησαν διαφόρων ειδών αντιδράσεις από ακτιβιστές και οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων.

Ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν διαφόρων ειδών μεθόδους που εντοπίζουν το φύλο του κοτόπουλου όταν αυτό βρίσκεται υπό ανάπτυξη μέσα στο αβγό, έτσι ώστε να διακοπεί η διαδικασία εκκόλαψης.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, ερευνητές στο Ινστιτούτο Volcani, στο Ισραήλ, ανέπτυξαν μια τέτοια μέθοδο. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν μια μοριακή τεχνική χάρη στην οποία μπορεί να ρυθμίζεται η ενεργοποίηση των χρωμοσωμάτων που καθορίζουν το φύλο του κοτόπουλου, έτσι ώστε να εκκολάπτονται μόνο θηλυκά κοτόπουλα μέσα στα αβγά.

Το μπλε φως

Η τεχνική βασίζεται σε ένα οπτογενετικό σύστημα – ένα μπλε φως που λάμπει μέσα από το κέλυφος του αυγού στον επωαστήρα. Το φως επηρεάζει μόνο το χρωμόσωμα που καθορίζει τη δημιουργία αρσενικών κοτόπουλων, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους σε πολύ πρώιμο εμβρυικό στάδιο, ενώ αφήνει ανεπηρέαστο τον γονιδιακό μηχανισμό δημιουργίας θηλυκών.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μέθοδος αυτή λειτουργεί με ακρίβεια 100%, επειδή πρόκειται για γονιδιακή διεργασία, άρα εξαλείφεται η πιθανότητα να συμβεί κάποιο ανθρώπινο λάθος. Το Ινστιτούτο Volcani βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες και με παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων, έτσι ώστε η μέθοδός του να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην παραγωγή κοτόπουλων. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η τεχνολογία τους μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μαζική κλίμακα εντός των επόμενων δύο ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...