Ημέρα τρομακτικής έντασης ήταν η Δευτέρα στη Μόρια και τη Μυτιλήνη, μετά τη διαδήλωση προσφύγων και μεταναστών από το hot spot στο κέντρο της πόλης. Τα επεισόδια κόπασαν τις απογευματινές ώρες, αλλά οι πολίτες στη Λέσβο εξακολουθούν να είναι σε αναβρασμό.
Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 2.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την πολύμηνη παραμονή τους στη Μόρια. Ενα μέρος τους βρέθηκε κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ μια άλλη ομάδα κατέλαβε τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας.
Η αστυνομία έκανε ρίψη δακρυγόνων για να τους διαλύσει, ενώ προχώρησε σε 30 προσαγωγές.
Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε συνέλευση των κατοίκων, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.
Οι κάτοικοι ζήτησαν τη μόνιμη παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται οι μετανάστες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αίτημα έγινε δεκτό και ότι έφτασαν ενισχύσεις από την Αθήνα.
Η επιστροφή 300 διαμαρτυρόμενων Αφγανών στον καταυλισμό από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Μόριας, συνοδεία αστυνομικής δύναμης αργά τη Δευτέρα, προκάλεσε νέα ένταση, ανέφερε το protothema.gr, με πολλούς κατοίκους να αντιδρούν βγαίνοντας στους δρόμους, ενώ χτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας.
Εν τω μεταξύ, αργά τη Δευτέρα ξέσπασε φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Μόρια. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ γύρω στις 00:30 μετέβη και η αστυνομία. Τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί, έγινε πάντως γνωστό από περίοικους ότι στο σπίτι διέμεναν κατά καιρούς αιτούντες άσυλο.
Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνηση των επεισοδίων.
«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.
»Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News