243
|

Moody’s: H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βελτιώσει θεσμούς και διακυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:02

Moody’s: H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βελτιώσει θεσμούς και διακυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 14:02

To σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις που  εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια -οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη- με το υψηλό δημόσιο χρέος που παραμένει βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας,  σημειώνει σε νέα της έκθεση η Moody’s, λίγες ημέρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Moody’s το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αντανακλά τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου της σε σχέση με το περιορισμένο μέγεθος της οικονομίας της και την επίσης περιορισμένη διαφοροποίησή της.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης και «έτσι, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και την ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους».

Οπως εκτιμά ο Στέφεν Ντάικ, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης, «θα υπάρξει πίεση για αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει ορατά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ενισχύσει και παγιώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές».

«Αντίστροφα», συμπληρώνει, «θα υπάρξει πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου αν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών αναστραφεί , θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ευρωζώνης».

Στην έκθεση σημειώνεται τέλος ότι η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε σε μεγάλη ύφεση το 2020. Ωστόσο, τονίζεται, σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι θα είναι  ζωτικοί για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...