671
Την πρωτιά την εξασφάλισε από νωρίς. Ο απίθανος Σουηδός έφτασε στα 6,10μ. χωρίς να χάσει ούτε μία προσπάθεια | INTIME SPORTS / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μόντο Ντουπλάντις: Γράφει Ιστορία πόντο – πόντο (και θησαυρίζει)

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2024, 20:04
Την πρωτιά την εξασφάλισε από νωρίς. Ο απίθανος Σουηδός έφτασε στα 6,10μ. χωρίς να χάσει ούτε μία προσπάθεια
|INTIME SPORTS / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μόντο Ντουπλάντις: Γράφει Ιστορία πόντο – πόντο (και θησαυρίζει)

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2024, 20:04

Οταν ο Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Αρμάντ «Μόντο» Ντουπλάντις, εμφανίστηκε στο κατάμεστο «Σταντ ντε Φρανς», το βράδυ της Δευτέρας, κανείς από τους 80.000 θεατές δεν αμφέβαλλε ότι ο 24χρονος Σουηδός θα κατακτούσε πάλι το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ. Πηδά ψηλότερα από κάθε άνθρωπο που περπάτησε, ποτέ, στη Γη. Πολύ ψηλότερα. Στους αγώνες του δεν έχει άλλον σοβαρό αντίπαλο εκτός από τον εαυτό του και… τη βαρύτητα.

Ακόμη και μια ομάδα που έχει στις τάξεις της τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Στέφεν Κάρι, δεν είναι τόσο φαβορί όσο ο Ντουπλάντις, ο οποίος μπορεί να «πετάξει» πάνω από δυο μπασκέτες, τη μια πάνω στην άλλη, αφήνοντας ένα κενό μερικών εκατοστών. Οποιος πόνταρε 10 δολάρια στην Team USA (ότι θα κατακτήσει το «χρυσό» στο μπάσκετ), αν κερδίσει το στοίχημα θα εισπράξει 2,13 δολάρια επιπλέον. Οποιος πόνταρε 10 δολάρια στο «χρυσό» του Ντουπλάντις, πήρε μόλις 29 σεντς. «Είναι ο Γιουσέιν Μπολτ του επί κοντώ», τόνισε στη Wall Street Journal ο αμερικανός επικοντιστής, Κρις Νίλσεν.

Την πρωτιά την εξασφάλισε από νωρίς. Ο απίθανος Σουηδός έφτασε στα 6,10μ. χωρίς να χάσει ούτε μία προσπάθεια. Το καλύτερο άλμα του Σαμ Κέντριξ (ΗΠΑ), που τερμάτισε δεύτερος, ήταν στα 5,95μ. Και του Εμμανουήλ Καραλή, που τερμάτισε τρίτος, στα 5,90μ. Ο αγώνας είχε κριθεί (ήταν ο τελευταίος της ημέρας), όμως κανείς από τους θεατές δεν σηκώθηκε από τη θέση του για να φύγει, να προλάβει την κίνηση ή το Μετρό. Η εξέδρα φώναζε ρυθμικά το όνομά του – όλοι ήθελαν να τον δουν να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Κι εκείνος, τους έδωσε αυτό που ζητούσαν.

Εβαλε τον πήχη στα 6,25μ. Στην τρίτη του προσπάθεια έκλεισε τα μάτια, πήρε μια βαθιά ανάσα, φόρα και τον πέρασε, μέσα σε πανδαιμόνιο. Χαιρέτισε τους φιλάθλους που τον αποθέωναν, και αποχώρησε. Βρισκόταν σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Θα μπορούσε, ίσως, να δοκιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ύψος. Αλλά ο Ντουπλάντις που γνωρίζουμε, δεν θα το έκανε ποτέ. Θα ήταν μια επιλογή που θα του κόστιζε πολύ ακριβά, όπως γράφει η Wall Street Journal. Από το 2020 που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για πρώτη φορά, φροντίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις του πόντο – πόντο, εισπράττοντας κάθε φορά το έπαθλο των 50.000 δολαρίων (45.834 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία), αλλά και τα μπόνους που προβλέπονται στα συμβόλαια των χορηγιών του.

Στο άλμα εις μήκος ο αθλητής δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Η επίδοσή του είναι εκείνη που θα μετρηθεί στο σκάμμα. Ενώ στο επί κοντώ, αυτή που δείχνει ο πήχης. Αν ο πήχης είναι στα 6,25μ. και ο αθλητής πηδήσει ακόμη ψηλότερα, το παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφεται στα 6,25. Ο πρώτος επικοντιστής που αξιοποίησε αυτή την ιδιαιτερότητα, κερδίζοντας τεράστια ποσά, ήταν ο Σεργκέι Μπούμπκα. Ο Ντουπλάντις είναι ο… κληρονόμος του. Χθες στο Παρίσι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για όγδοη φορά μέσα σε μια τετραετία. Η προηγούμενη ήταν πριν από 108 μέρες στο Diamond League (6,24μ.).

«Ο κόσμος θέλει να δει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν ενδιαφέρεται για τα εκατοστά», είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την έναρξη των Αγώνων. Γράφει Ιστορία στα σπορ, όμως δεν το κάνει δωρεάν. Κάθε φορά που αποφασίζει να δοκιμάσει τα ανθρώπινα όρια, υπολογίζει και τα μπόνους. «Θα ήμουν ψεύτης, αν έλεγα το αντίθετο», παραδέχεται στη WSJ.

Ο Μπούμπκα, ο «Τσάρος των αιθέρων», βρήκε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5,85 μέτρα και από το 1984 έως το 1994 το ανέβασε στα 6,14. Εμεινε σε αυτό το ύψος για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να το καταρρίψει ο Γάλλος, Ρενό Λαβιλενί, το 2014 (6,15). Από εκεί το έπιασε ο Ντουπλάντις, το 2020, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα το βελτίωσε δυο φορές. Για να το πάει στα 6,25μ. και ποιος ξέρει πόσο πιο ψηλά στο μέλλον.

«Είναι ξεκάθαρα από άλλο πλανήτη», σχολίασε στη WSJ ο Λαβιλενί, ο οποίος χθες βράδυ παρακολούθησε το σόου του Ντουπλάντις από τις εξέδρες του «Σταντ ντε Φρανς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...