661
Η Τσιντίμα Αντετσίνα στέφθηκε ομορφότερη γυναίκα της Νιγηρίας, αφού πρώτα είχε αποβληθεί από τον αντίστοιχο διαγωνισμό στη Νότια Αφρική | EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Μοντέλο που απεβλήθη από τα νοτιοαφρικανικά καλλιστεία, στέφθηκε Μις Νιγηρία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 11:46
Η Τσιντίμα Αντετσίνα στέφθηκε ομορφότερη γυναίκα της Νιγηρίας, αφού πρώτα είχε αποβληθεί από τον αντίστοιχο διαγωνισμό στη Νότια Αφρική
|EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Μοντέλο που απεβλήθη από τα νοτιοαφρικανικά καλλιστεία, στέφθηκε Μις Νιγηρία

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 11:46

Εχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Νότια Αφρική. Αλλά όταν προσπάθησε να αναδειχθεί ομορφότερη γυναίκα της χώρας σε σχετικά καλλιστεία, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός… σκανδάλου και αποβλήθηκε. Ετσι, δοκίμασε την τύχη της στην πατρίδα του πατέρα της. Η Τσιντίμα Αντετσίνα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Νότια Αφρική», λόγω μιας διαμάχης για την εθνικότητά της, αλλά το Σάββατο στέφθηκε «Μις Νιγηρία», στην τελευταία ανατροπή μιας ιστορίας που έχει δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο και αντιδράσεις και στις δύο χώρες. 

Η Αντετσίνα, η οποία θα εκπροσωπήσει τη Νιγηρία στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος» στην Πόλη του Μεξικού τον προσεχή Νοέμβριο, έκανε μια συναισθηματική δήλωση αφού κέρδισε το στέμμα της στο διαγωνισμό που έγινε στο Λάγος.

«Αυτό το ταξίδι ήταν δύσκολο για μένα και είμαι τόσο περήφανη για τον εαυτό μου και νιώθω πραγματικά ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη που δέχτηκα», γράφουν οι Times. «Είμαι πραγματικά ευγνώμων και στις δύο χώρες. Αυτό το στέμμα δεν είναι απλώς ένα στέμμα ομορφιάς, πρόκειται πραγματικά να μας ενώσει».

Η 23χρονη Αντετσίνα, φοιτήτρια Νομικής, ήταν αρχικά μία από τις φιναλίστ για την ανάδειξη της «Μις Νότια Αφρική», αλλά αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό τον περασμένο μήνα, αφού αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα της ήταν ύποπτη για απάτη που αφορούσε την ταυτότητά της.

Η Αντετσίνα γεννήθηκε στο Σοβέτο, του Γιοχάνεσμπουργκ, και μεγάλωσε στο Κέιπ Τάουν. Εχει πατέρα Νιγηριανό και είχε πει ότι η μητέρα της ήταν Νοτιοαφρικανή με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη. Εικάζεται, όμως, ότι η μητέρα της είχε «κλέψει» την ταυτότητα μιας άλλης γυναίκας στο Σοβέτο. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής δήλωσε τότε ότι η έρευνα για την ταυτότητα της μητέρας της συνεχιζόταν και ότι «λάμβανε νομικές συμβουλές για τις επιπτώσεις της φερόμενης ως δόλιας δραστηριότητας γύρω από το καθεστώς ιθαγένειας της Αντετσίνα».

Η Αντετσίνα είχε γίνει στόχος ακραίας παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επικριτές και τρολ να αμφισβητούν την υπηκοότητά της. Ακόμη και ο νοτιοαφρικανός υπουργός Πολιτισμού, Γκέιτον ΜακΚένζι, γνωστός για τη στάση του κατά των μεταναστών, την επέκρινε.

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις υποτιθέμενες παράνομες ενέργειες της μητέρας της «καθώς ήταν βρέφος εκείνη την εποχή», η Αντετσίνα αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό για, όπως είπε, «την ασφάλεια και την ευημερία» της ίδιας και της οικογένειάς της. Είχε πει ότι ήταν απογοητευτικό να βλέπεις «μαύρους να μισούν τόσο άλλους μαύρους».\

H Αντετσίνα νικήτρια στον διαγωνισμό Μις Νιγηρία και υποψήφια για Miss Universe (Facebook)

Ως μια από τις πλουσιότερες χώρες της ηπείρου, η Νότια Αφρική είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πολίτες άλλων αφρικανικών εθνών που προσπαθούν να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Η ξενοφοβία, ωστόσο, είναι πολύ διαδεδομένη, με τους μετανάστες να κατηγορούνται ότι πήραν τις δουλειές των ντόπιων ή εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Πολλοί Νιγηριανοί και Νοτιοαφρικανοί έκαναν αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη νίκη της Αντετσίνα στο διαγωνισμό Μις Νιγηρία. Κάποιοι χαιρέτησαν τη νίκη της ως θρίαμβο επί των αντιξοοτήτων και του μίσους, ενώ άλλοι ήταν λιγότερο ευγενικοί.

«Η ιστορία σου μας εμπνέει, είσαι πιο δυνατή από όσο νομίζεις και σε αγαπάμε αφρικανή αδελφή μας», έγραψε μια Νοτιοαφρικανή στο Instagram.

Αλλοι ισχυρίστηκαν ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος προς όφελος της Αντετσίνα μια κατηγορία στην οποία οι διοργανωτές των νιγηριανών καλλιστείων δεν απάντησαν.

«Δεν της αξίζει ο τίτλος», έγραψε ένας χρήστης του Instagram. «Δεν έχει ζήσει ποτέ στη Νιγηρία και απλώς προσκλήθηκε να διαγωνιστεί. Ηρθε στη Νιγηρία για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, μόνο για να της δώσουμε το στέμμα μας. Αυτή η οργάνωση μυρίζει καθαρή προκατάληψη».

Η Μία Λε Ρου επικράτησε στα καλλιστεία της Νοτίου Αφρικής (Facebook)

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος, η Αντετσίνα θα αντιμετωπίσει τη Μια λε Ρου, η οποία τελικά κέρδισε τον διαγωνισμό Μις Νότια Αφρική. Η 28χρονη Λε Ρου, η οποία είναι η πρώτη κωφή γυναίκα που κέρδισε τον διαγωνισμό, αντιμετώπισε επίσης διαδικτυακές αντιδράσεις μετά τη νίκη της, λόγω του γεγονότος ότι είναι λευκή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...