321
O Εμανουέλ Μακρόν κοιτάζει κατάματα τους Γάλλους και τους λέει ότι το ασφαλιστικό τους σύστημα θέλει μεταρρύθμιση για να αντέξει | REUTERS/ CreativeProtagon

Μόνος εναντίον όλων ο Μακρόν στο νέο Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 14:51
O Εμανουέλ Μακρόν κοιτάζει κατάματα τους Γάλλους και τους λέει ότι το ασφαλιστικό τους σύστημα θέλει μεταρρύθμιση για να αντέξει
|REUTERS/ CreativeProtagon

Μόνος εναντίον όλων ο Μακρόν στο νέο Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 14:51

Η Γαλλία επαναστατεί. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξαναβγήκαν στους δρόμους την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, σε μαζικότερες διαδηλώσεις από εκείνες της 19ης Ιανουαρίου. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν να δουλέψουν περισσότερα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη στα 64 χρόνια τους αντί για τα 62.

Σε σχόλιό του ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι οι Γάλλοι συνταξιοδοτούνται σε νεότερη ηλικία από ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλες μεγάλες οικονομίες, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρόεδρος Μακρόν λέει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει καθυστερήσει και η χώρα βλάπτεται από τη συγκεκριμένη αδράνεια.

Στη Γερμανία το ηλικιακό όριο για σύνταξη έχει φθάσει στα 67 έτη, μάλιστα συζητείται και περαιτέρω αύξησή του, μέχρι τα 70 έτη. Το σχέδιο του Μακρόν, συνεπώς, είναι πιο μετριοπαθές, σημειώνουν οι Βρετανοί, θυμίζοντας ότι υπήρχε και ένα άλλο, χειρότερο, που αφορούσε σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών, αλλά έμεινε στο συρτάρι.

Οι διαδηλωτές, βέβαια, ήδη με τα πανό τους εξομοιώνουν την αύξηση των ηλικιακών ορίων με τον… θάνατο: «Métro, boulot, tombeau» («Μετρό, δουλειά, τάφος») γράφουν, «όμως πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για τάφο στα 64 έτη ηλικίας…»

Το πολιτικό μέλλον του Μακρόν διαγράφεται δύσκολο, πάντως, αφού η προσκόλληση των εργαζομένων στο γαλλικό σύστημα προστασίας τους είναι βαθιά, ενώ και ο τρέχων πληθωρισμός κατατρώγει το λαϊκό εισόδημα.

Πάνω από τα 2/3 των ψηφοφόρων αντιτίθενται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ οκτώ μεγάλα συνδικάτα, συνήθως αντιμαχόμενα μεταξύ τους, έχουν παραδόξως ενωθεί με την ελπίδα να προκαλέσουν απόσυρση του νέου Ασφαλιστικού.

Η εφημερίδα Le Monde εστίασε στο «άδικο και αδικαιολόγητο χτύπημα των εργαζομένων γυναικών» και η εφημερίδα Le Figaro στην «ένωση των χωριών με τις πόλεις» (κατά της μεταρρύθμισης).

Ο Μακρόν θέλει, φυσικά, να περάσει η αντιδημοφιλής πρότασή του από την Εθνοσυνέλευση, όπου όμως δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποχωρήσει, αφού έχει καταστήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κεντρική πολιτική επιλογή της δεύτερης προεδρικής θητείας του.

Η γεωγραφική εξάπλωση των κινητοποιήσεων αναμένεται «να στερήσει από τον Μακρόν τον ήσυχο ύπνο του», σχολίασε ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...