420
Μία από τις πανέμορφες τοιχογραφίες του «δωματίου της προσευχής» | Facebook/Soprintendenza Speciale Roma

Μοναδικό «παρεκκλήσι» της Αρχαίας Ρώμης με αιγυπτιακές θεότητες άνοιξε για το κοινό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 16:42
Μία από τις πανέμορφες τοιχογραφίες του «δωματίου της προσευχής»
|Facebook/Soprintendenza Speciale Roma

Μοναδικό «παρεκκλήσι» της Αρχαίας Ρώμης με αιγυπτιακές θεότητες άνοιξε για το κοινό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 16:42

Ενα αρχαίο ρωμαϊκό «παρεκκλήσι» του δευτέρου αιώνα μ.Χ. στις Θέρμες του Καρακάλα άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, την Πέμπτη, στη Ρώμη.

Το «δωμάτιο της προσευχής», μοναδικό στο είδος του, ήταν μέρος μίας οικίας, του 120 μ.Χ., που μέρος της γκρεμίστηκε και η υπόλοιπη θάφτηκε 10 μέτρα κάτω από τη γη, όταν οι Ρωμαίοι έχτισαν στο σημείο το μεγάλο και πολυτελές συγκρότημα δημοσίων λουτρών, από τα μεγαλύτερα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που λειτούργησαν στη Ρώμη, από το 216 μ.Χ.

«Είμαστε τυχεροί που το δωμάτιο θάφτηκε κάτω από τα λουτρά και έτσι διασώθηκε στην αρχική του μορφή», είπε στους Times η Μιρέλα Σερλορέντσι, αρχαιολόγος και διευθύντρια του αρχαιολογικού χώρου των λουτρών.

Η αίθουσα είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1860 και έχει πλούσιο διάκοσμο και καταπληκτικές τοιχογραφίες. Δεν είχε ανοίξει ποτέ στο κοινό μέχρι τώρα. Τη δεκαετία του ’70, οι αρχαιολόγοι απέσπασαν τις τοιχογραφίες για να τις συντηρήσουν και τώρα πλέον βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Αποψη μίας πλευράς του δωματίου / Facebook/Soprintendenza Speciale Roma

Το αξιοσημείωτο για τους ειδικούς είναι το τι παριστάνουν και αυτό είναι που κάνει το δωμάτιο μοναδικό: Θεότητες που λάτρευαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Ηρα, αλλά και θεότητες των αρχαίων Αιγυπτίων, όπως η Ισιδα και ο ‘Ανουβις. «Είναι το μόνο παράδειγμα που έχουμε βρει στον αρχαίο ρωμαϊκό κόσμο με πορτρέτα θεών από διαφορετικούς πολιτισμούς ζωγραφισμένα στο ίδιο μέρος σε ένα σπίτι», είπε η Σερλορέντσι.

Ο ‘Ανουβις, θεός των αρχαίων Αιγυπτίων, που ταυτίστηκε με τον Ερμή των αρχαίων Ελλήνων, κοσμεί έναν από τους τοίχους της μοναδικής αίθουσας – Facebook/Soprintendenza Speciale Roma

Ο άγνωστος καλλιτέχνης ζωγράφισε τις θεότητες στους τοίχους μάλλον μεταξύ του 180 και του 190 μ.Χ. γύρω από ένα μικρό βωμό στο δωμάτιο. «Οι Ρωμαίοι είχαν πρόβλημα μόνο με τους χριστιανούς γιατί τους απαγορευόταν να λατρεύουν άλλους θεούς», είπε η ιταλίδα αρχαιολόγος.

Αποψη τμήματος τοιχογραφίας στο «δωμάτιο της προσευχής»

Καθώς ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε ένα ακριβό κόκκινο ορυκτό από την Ισπανία για να τις ζωγραφίσει, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι ο ιδιοκτήτης της οικίας ήταν πλούσιος και ίσως είχε εμπορική σχέση με την Αίγυπτο. «Το σπίτι βρίσκεται στην Αππία Οδό και κοντά στον Παλατίνο Λόφο (τον κεντρικότερο από τους επτά λόφους της Ρώμης και ένα από τα πιο επιβλητικά και ιστορικά σημεία της). Αυτή ήταν μία πολύ πλούσια περιοχή», τόνισε η Σερλορέντσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...