Νέα σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί (6:40) του Σαββάτου ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, με εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα, στον ίδιο χώρο όπου καταγράφηκε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Λέσβο και ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα την περασμένη Δευτέρα.
Ηδη μετά τον κύριο σεισμό, εκδηλώθηκαν πάνω από 350 σεισμικές δονήσεις κάτω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα.
Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι ειδικοί ήλπιζαν για έναν νέο σεισμό, της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ ώστε να βεβαιωθούν ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.
«Ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια», είπε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, κατά τη διάρκεια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου.
Ολοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετείχαν στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι στη Βρίσα σημειώθηκε ένα μοναδικό παγκοσμίως γεωλογικό φαινόμενο. Το χωριό δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.
Με άλλα λόγια, οι βλάβες εντοπίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Οπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. «Θεωρούμε ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών», είπε ο ίδιος. «Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε.
Ανοικοδόμηση Βρίσας στο ίδιο σημείο
Ηδη κατά τη διάρκεια ελέγχων στο χωριό, 416 σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, ενώ συνολικά 232 άτομα έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία, καθώς και στο γηροκομείο Πολιχνίτου. Σε σπίτια συγγενών διαμένουν 85 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να μην ζητήσουν κατάλυμα.
Για την ανοικοδόμηση του χωριού, όπως ανέφεραν οι καθηγητές και τοπικοί φορείς στη συνεδρίαση, στόχος είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
Μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος. Οπως είπε ο καθηγητής, κ. Λέκκας, η διεθνής και πανελλαδική εμπειρία σε περιπτώσεις μετακίνησης οικισμών, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού οι κάτοικοι έπειτα από ένα χρονικό διάστημα επιστρέφουν στους παλιούς οικισμούς, ακόμη κι αν αντιμετωπίζει αυτός προβλήματα κατολισθήσεων, σεισμών κ.λπ.
Το χωριό, όμως, θα είναι πολύ πιο ασφαλές από το προηγούμενο και αυτό θα στηριχτεί σε μια διαδικασία ερευνών που θα κάνουν τα πανεπιστήμια και η οποία θα περάσει άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Σύμφωνα με εμπειρία από προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, αν προχωρήσουν άμεσα οι γεωλογικές και τεκτονικές μελέτες και δεν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια ή γραφειοκρατικές δυσκολίες, είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών – τεσσάρων χρόνων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News