711
Ο Αλέξης Τσίπρας και η βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης με τους προέδρους Ομοσπονδιών και Ενώσεων συνταξιούχων | INTIMEnews

Μοιράζει λεφτά (και υποσχέσεις) ο Τσίπρας: Και αναδρομικά και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 14:55
Ο Αλέξης Τσίπρας και η βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης με τους προέδρους Ομοσπονδιών και Ενώσεων συνταξιούχων
|INTIMEnews

Μοιράζει λεφτά (και υποσχέσεις) ο Τσίπρας: Και αναδρομικά και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 14:55

«Ο Μητσοτάκης σάς εξαπάτησε αισχρά και διπλά», είπε στους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Ενώσεων συνταξιούχων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα τους δώσει και αναδρομικά  και 13η σύνταξη.

«Οταν φέραμε στη Βουλή την 13η σύνταξη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και την ψήφισε και είπε ότι θα την κρατήσει και μόλις εξελέγη την ξέχασε ότι υπήρχε καν. Και μετά πήρε το ένα δισ. που είχαμε δεσμεύσει τον χρόνο για την 13η σύνταξη και το πήγε για να κλείσει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που είναι μια βασική αντίθεση που έχουμε και ιδεολογική και πρακτική», υποστήριξε σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ζήτημα των αναδρομικών ως τη «δεύτερη μεγάλη εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους».

Στον αντίποδα επανέλαβε την υπόσχεσή του για  επιστροφή της 13ης σύνταξης με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που -όπως υποστήριξε- αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και για καταβολή των αναδρομικών των 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις των  €800 εκατ.,  γιατί  είναι και μεγάλο δημοσιονομικά το βάρος, όπως παραδέχθηκε.

Οσον αφορά τις  αυξήσεις των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2023 που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είναι αυξήσεις που νομοθετήθηκαν το 2017 και προβλέπονταν για το 2023», ενώ επέμεινε και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή του είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια και τις είχε μειώσει κατά 70% «και τώρα έχουμε περίπου 124.000 επικουρικές και 80.000 κύριες να εκκρεμούν και 55.000. εφάπαξ».

Απάντηση Χατζηδάκη: Αφού έκανε 17 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις, παριστάνει τώρα τον τιμητή

Ο συνταξιούχοι δεν έχουν κοντή μνήμη και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τούς έκανε μόνο περικοπές, απάντησε στις δηλώσεις Τσίπρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,

«Νέος καταιγισμός ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα στις οργανώσεις των συνταξιούχων. Συνεχίζει να τηρεί τα γνωστά του ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο!», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και δεν φτάνει -υπενθύμισε- που η κυβέρνησή του με τον νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις έκανε 17 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις, αλλά σήμερα με θράσος παριστάνει και τον τιμητή!

«Μίλησε εκ νέου για 13η σύνταξη, όταν η κυβέρνηση με τέσσερις διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους (οριζόντια αύξηση, μετά από 12 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέες αυξήσεις, βάσει του νόμου Βρούτση) τους στηρίζει αποδεδειγμένα, έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα από 1ης/1/2023 να έχουν όφελος που θα ισοδυναμεί με μία 13η σύνταξη και κάποιοι ακόμα μεγαλύτερο», επισημαίνει στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας και συνεχίζει:

«Βρήκε στη φαντασία του έναν αριθμό 70 δισεκατομμύρια, θεωρώντας ότι δήθεν τόσο θα είναι το κόστος σε σχέση με τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ενώ το πραγματικό κόστος θα είναι 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο και εφέτος δεν ήταν ούτε 40 εκατομμύρια, προκειμένου οι νέοι να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να υπάρξει αυτή η στήριξη για τους νέους ανθρώπους».

Αλλά για το θέμα  των εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός μιλά για πρωτοφανές θράσος με παράθεση ψευδών στοιχείων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που «όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του θέματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, που μας κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους εν αναμονή συνταξιούχους τον Ιούλιο του 2019 ήταν 487 εκατομμύρια και σήμερα μόνο 40». «Τα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι αξεπέραστα!», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Εν πάση περιπτώσει», καταλήγει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης, «οι συνταξιούχοι δεν έχουν κοντή μνήμη. Ξέρουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τους έκανε μόνο περικοπές, με την εξαίρεση του προεκλογικού επιδόματος του 2019, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μόνο αυξήσεις (αύξηση μέχρι και 7% για τους συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών με τον νόμο Βρούτση, μείωση της παρακράτησης από 60 σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% στο κατώτερο κλιμάκιο, έκτακτα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και φυσικά οι τέσσερις αυξήσεις που θα δοθούν από 1/1/2023)».

«Οσες προσπάθειες και αν κάνει ο κ. Τσίπρας να τους εξαπατήσει, το μόνο αποτέλεσμα για τον ίδιο θα είναι να βουλιάξει ακόμη περισσότερο στο τέλμα της αναξιοπιστίας του», είναι κατακλείδα της ανίδρασης του υπουργού Εργασίας σε όσα είπε στους εκπροσώπους των συνταξιούχων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...