380
Το ελικοφόρο «Atlantique 2» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο υπέστη την επίθεση |

Μοιραίο λάθος: με ακτίνα λέιζερ «τύφλωσε» πολεμικό αεροσκάφος

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 18:34
Το ελικοφόρο «Atlantique 2» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο υπέστη την επίθεση
|

Μοιραίο λάθος: με ακτίνα λέιζερ «τύφλωσε» πολεμικό αεροσκάφος

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 18:34

Το περιστατικό συνέβη στη Βρετάνη και δείχνει άσχετο με πολεμικού χαρακτήρα ενέργεια, με σαμποτάζ ή κάτι παρεμφερές, αν και μπορεί να διαβαστεί και κατ’ αυτόν τον τρόπο από τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές. Ο άνθρωπος που δεν πρόσεξε τι ακριβώς ήταν το αεροπλάνο που επιχείρησε να τυφλώσει με ακτίνες λέιζερ κατέληξε προσωρινά στη φυλακή και θα χρειαστεί πολλή τύχη για να αποφύγει τα χειρότερα και να πέσει στα μαλακά.

Βαλτός ή ηλίθιος, πράκτορας ή παράφρων, ο συλληφθείς είχε αποφασίσει το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου να προκαλέσει ακόμη και τη συντριβή κάποιου αεροσκάφους. Είχε όμως την ατυχία να σημαδέψει ένα «Atlantique 2» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο ευκολότατα εντόπισε τη θέση του.

Το γαλλικό πολεμικό αεροπλάνο στοχοποιήθηκε από τον τύπο με το λέιζερ καθώς επρόκειτο να προσγειωθεί σε στρατιωτική βάση της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο πιλότος ενοχλήθηκε πολύ από το εκτυφλωτικό φως που έπεσε καταπάνω του προερχόμενο από τη γη, έτσι αναγκάστηκε να ανακτήσει λίγο ύψος και να πραγματοποιήσει μερικούς ελιγμούς πάνω από την πίστα προσγειώσεως.

Ωστόσο, ως επαγγελματίας στρατιωτικός, είχε τα σωστά ανακλαστικά και την ψυχραιμία να χρησιμοποιήσει κάποια από τα όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένο το «Atlantique 2» ώστε να κυνηγήσει από αέρος τον δράστη της επίθεσης. Οι σχετικοί με την αναγνώριση σκοπεύσεως αισθητήρες δούλεψαν καλά, έτσι κατέστη δυνατός ο ακριβής εντοπισμός του σημείου από το οποίο είχε εξαπολυθεί η δέσμη λέιζερ.

Τα δεδομένα που άντλησε από τα όργανά του ο πιλότος τα μετέδωσε αμέσως στην αστυνομία της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου. Τα περιπολικά βγήκαν στον δρόμο και ο δράστης της επικίνδυνης επίθεσης συνελήφθη. Αν δεν αποδειχθεί κατάσκοπος, θα εισπράξει ένα εξάμηνο ως ποινή φυλακίσεως και πρόστιμο 7.500 ευρώ – όχι και μικρή ζημιά για μία βλακεία.

Το φαινόμενο των παρενοχλήσεων αεροσκαφών με λέιζερ από το έδαφος έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν στη Γαλλία, ενώ στις ΗΠΑ έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ οι σχετικές και εγκληματικές κατά βάσιν ενέργειες: το 2020 καταγράφηκαν 6.852 τέτοιες επιθέσεις, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και μη χειρότερα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...