378
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Λιβύης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα Αλ Μανγκούς την τελετή υπογραφής της διμερούς συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης |

Μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων στη λιβυκή ΑΟΖ υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 15:31
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Λιβύης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα Αλ Μανγκούς την τελετή υπογραφής της διμερούς συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης
|

Μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων στη λιβυκή ΑΟΖ υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 15:31

Μνημόνιο κατανόησης για έρευνες υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Λιβύης υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Τρίπολη οι συναρμόδιοι υπουργοί  των δύο χωρών.

«Η Τουρκία είναι μια πολύ φιλική χώρα και έχουμε ιστορικές σχέσεις μαζί της. Δεν είναι κακό να υπογράψουμε μια συμφωνία φυσικού αερίου και πετρελαίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», έλεγε νωρίτερα ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Αλ Μάνφι.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι η  συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε, στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες σε δραστηριότητες όπως η εξερεύνηση και η γεώτρηση», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ίσες ευκαιρίες» για όλες τις παρόχθιες χώρες της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τουρκική αποστολή για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συμμετείχαν εκτός από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι υπουργοί Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εμπορίου Μεχμέτ Μους, καθώς επίσης ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Ερωτήματα εγείρονται ως προς τη νομιμότητα της εν λόγω συμφωνίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η προσωρινή κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι θα προετοίμαζε το έδαφος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα, δεν επιτρέπεται να συνάπτει νέες συμφωνίες μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές στη διμερή συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο,

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωναν, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο με τον γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...