380
Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην τηλεοπτική της παρουσία, τη Δευτέρα, στο στούντιο του ΣΚΑΪ | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Μιχαηλίδου: Μόνο με λευκό ποινικό μητρώο οι εργαζόμενοι στις δομές με παιδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 13:28
Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην τηλεοπτική της παρουσία, τη Δευτέρα, στο στούντιο του ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Μιχαηλίδου: Μόνο με λευκό ποινικό μητρώο οι εργαζόμενοι στις δομές με παιδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 13:28

Νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα εργάζονται άτομα που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές με παιδιά, θέτει εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση, το υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε δομές και επεσήμανε ότι ακόμα πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν άτομα με αναπηρία, «γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν την κακοποίηση στην οποία είναι θύματα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, στις μονάδες που απασχολούν παιδιά όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ορφανοτροφεία, δεν θα μπορεί να εργάζεται κάποιος παρά μόνο αν έχει λευκό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα περί γενετήσιας αξιοπρέπειας, εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Εως τώρα δεν υπήρχε η προϋπόθεση του λευκού ποινικού μητρώου για εργασία σε δομές με παιδιά με αποτέλεσμα να μπορούν να εργάζονται άτομα που μπορεί να έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν…

Πλέον, δημιουργείται ένα σύστημα αναφοράς σε κάθε δομή με έναν κοινωνικό λειτουργό, στον οποίο θα καταγγέλλονται περιστατικά κακοποίησης εντός ή εκτός της δομής, είτε από τα ίδια τα παιδιά είτε από φίλους και συγγενείς είτε από άτομα εκτός δομής.

Ο κοινωνικός λειτουργός θα μεταβιβάζει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την εισαγγελία και την αστυνομία.

Ηλεκτρονικό μητρώο θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια κουκουλώματος περιστατικών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια συγκάλυψης, θα αίρεται το πιστοποιητικό της δομής.

Με τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα αναφορών. Θα δοθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών στις δομές ώστε να καταθέσουν λευκά ποινικά μητρώα όλοι οι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν εκεί και μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Προσωπικοί βοηθοί για άτομα με αναπηρία από το 2022

Η υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία.

Οπως είπε, πρόκειται για μια ενεργητική και όχι επιδοματική πολιτική. Ο βοηθός, ο οποίος θα επιλέγεται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, θα προσφέρει βοήθεια για ορισμένες ώρες την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά με 1.000 προσωπικούς βοηθούς ατόμων ΑμεΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και άλλους 1.000 το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι είναι μια υπηρεσία δύσκολη στην οργάνωσή της και χρειάζεται να εξεταστεί πώς θα προχωρήσει πριν εφαρμοστεί καθολικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News