Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνουν τα οικονομικά στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (έσοδα, δαπάνες, τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό) καθώς και τα ακίνητα ιδιοκτησίας της, έπειτα από σχετικές καταγγελίες που έγιναν
Επικαλούμενη ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα-μεζονέτα 500 τ.μ., αξίας περίπου δύο εκατ. ευρώ, που όμως αποτελεί κληροδότημα στη ΜΚΟ, η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, άφησε σαφείς αιχμές για τα οικονομικά του «Χαμόγελου του Παιδιού».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατομμύρια πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει -διάβασα- σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων με πόσα μπάνια λέει ότι έχει και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική», ήταν το σχόλιό της σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο κανάλι Action 24.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα -που διαβάζω ότι έχει πλεόνασμα 20 εκατομμύρια- δεν μπορεί να φτιάξει τις υπόλοιπες δομές για τα παιδιά όπως πρέπει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ίδιας εκπομπής η κυρία Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα-μεζονέτα έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πέντε μπάνια, αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε αμφιθεατρική περιοχή στον Αλιμο, το οποίο ωστόσο είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά συνταξιούχου από τη Δράμα που ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά.
Επιπλέον, ενώ επαναλαμβάνει ότι έχει εγκαταλείψει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα από το 1995 λόγω της επιθυμίας να αφοσιωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ο κ. Γιαννόπουλος φέρεται να έχει διατηρήσει την εταιρεία Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ – ACO Σύμβουλοι ΕΠΕ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία εμφανίζεται να εισπράττει επί σειρά ετών εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για άγνωστες υπηρεσίες.
Από έγγραφα που παρουσιάζει «Το Βήμα» ο κ. Γιαννόπουλος είχε ζητήσει στις 22 Νοεμβρίου 2013 η εν λόγω «κρυφή» εταιρεία συμβούλων που είχε δημιουργήσει από το 1988, να παρατείνει τη λειτουργία της για 50 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2063!
Επιπλέον, νέα ερωτήματα ανακύπτουν για τον αριθμό των ακινήτων που τελικώς έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του «Χαμόγελου», αφού εκτός του αριθμού των 230 που έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο φαίνεται να υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα – ανάμεσα σε αυτά, οικήματα στο κέντρο της Αθήνας – που δεν είναι πλήρως καταχωρισμένα στην εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής που καλύπτει το 60%-70% της χώρας.
Απαντώντας ο Κώστας Γιαννόπουλος κάνει λόγο για ψέματα, καλώντας παράλληλα την υφυπουργό Εργασίας να απαντήσει «πού βρήκε το πλεόνασμα των 20 εκατ. ευρώ».«Θέλουν να διαλύσουν το Χαμόγελο μέσα στα Χριστούγεννα», τόνισε σε δηλώσεις του στο protothema, καταγγέλλοντας σκευωρία και ανθρωποφαγία εις βάρος του.
Οπως ισχυρίζεται, τα ετήσια έσοδα του «Χαμόγελου» ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. πηγαίνουν στη μισθοδοσία των 480 ατόμων που έχει ως προσωπικό και τα υπόλοιπα να κατευθύνονται σε δράσεις για τις δομές και την στήριξη των παιδιών.
Οσο για τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ με τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι προέρχονται από την πώληση του «ΤΙΤΑΝΙΑ». Το 2019, εξηγεί, ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο η ΜΚΟ διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και «το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε για τη διασπορά κινδύνου, αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό».
Αντίστοιχα για το διαμέρισμα-μεζονέτα των 500 τετραγωνικών στον Αλιμο, λέει ότι του έχει παραχωρηθεί από το «Χαμόγελο» για τη διαμονή του, καθώς ο ίδιος έχει έσοδα μόνο από τη σύνταξή του. Παραδέχεται πάντως ότι το εν λόγω ακίνητο είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά συνταξιούχου στη Δράμα.
«Μας ελέγχει η Ernst & Young και η Deloitte. Δεν φτάνει βέβαια μόνο να φαινόμαστε καθαροί, αλλά και να είμαστε. Αν δεν είχαμε διαδικασία αυτοελέγχων, τώρα θα ήμασταν έκθετοι», είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη ο επικεφαλής του «Χαμόγελου».
Τώρα, λέει, έκατσαν 20 άνθρωποι να αναλύσουν ξανά όλα τα οικονομικά, για να δουν τι εννοεί στο δημοσίευμα [του «Βήματος»] και κατηγορεί τον υπογράφοντα τα ρεπορτάζ, Βασίλη Λαμπρόπουλο ότι «έμπλεξε άσχετες χρονιές μεταξύ τους, για να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News