540
Θερμή χειραψία του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» | INTIMEnews/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: «Υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν» – Σαφείς αιχμές κατά Τσίπρα, Φίλη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 16:56
Θερμή χειραψία του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή»
|INTIMEnews/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: «Υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν» – Σαφείς αιχμές κατά Τσίπρα, Φίλη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 16:56

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Νίκου Φίλη, εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» όπου συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, και πρόσθεσε: «Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν “προοδευτικό” άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία, και δεν πρόκειται να συναινέσει, στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας» ξεκαθάρισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr.

Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών, εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, ανέφερε: «Η Εκκλησία υπήρξε πάντα για μας ένας εθνικός εταίρος κι ένας κοινωνικός σύμμαχος. Ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος. Όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες. Οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. Γι’ αυτό και θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας».

«Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό της ρόλο, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ «διανέμονται κάθε μέρα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χιλιάδες δέματα αγάπης με όλα τα απαραίτητα φθάνουν κάθε μήνα στα σπίτια χιλιάδων οικογενειών. Εκατοντάδες ιδρύματα και αναρίθμητες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις της Εκκλησίας απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς διακρίσεις. Συχνά χωρίς κρατική βοήθεια, αλλά και με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο προσωπικό σε όλη τη χώρα».

Η απάντηση του Νίκου Φίλη

Τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν έμειναν αναπάντητα από την πλευρά του τέως υπουργού Παιδείας.

Ετσι, ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για καιροσκοπική μετακίνηση του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν συναντήθηκε την Τρίτη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

 Ο πρώην υπουργός Παιδείας τονίζει στη δήλωσή του: «Πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Φέτος υπαναχωρεί, υιοθετώντας, μάλιστα, επιχειρήματα άκρως συντηρητικά και διχαστικά όπως αυτό που διατύπωσε κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ισχυριζόμενος ότι η ενδεχόμενη αλλαγή συνιστά “εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα”».

Ο Νίκος Φίλης αναρωτιέται: «“Εθνικό σφάλμα” μια υπερώριμη δημοκρατική αλλαγή που συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας; “Πολιτικό ολίσθημα” μια μεταρρύθμιση που μόλις πριν λίγους μήνες πρότειναν ακόμη και συνταγματολόγοι του ευρύτερου κεντροδεξιού φιλελεύθερου χώρου;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...