Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, τονίζει ο Πρωθυπουργός σε νέα παρέμβασή του για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας β’ ανάγνωσης, το νομοσχέδιο αναμένεται πλέον να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, σε τρεις συνεδριάσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού ομιλητών.
Στη σχετική του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει το παράδειγμα των εργαζομένων στο delivery. «Ενας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας», σημειώνει, δίνοντας έμφαση στην καταγραφή και πληρωμή των υπερωριών, στη γονική άδεια και άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου, για να επαναλάβει ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δίνει περισσότερα δικαιώματα στους εργαζομένους και ισχυροποιεί την προστασία τους.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας. pic.twitter.com/Xa0lELvC8N
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 11, 2021
Νωρίτερα στη Βουλή οι εισηγητές των κομμάτων διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το μέγεθος και τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης.
«Μάθαμε τι εννοούσε τόσο η αντιπολίτευση όσο και η ΓΣΕΕ, με την προειδοποίηση ότι θα δώσουν τη “μητέρα όλων των μαχών”. Πράγματι, τα έδωσαν όλα στις χθεσινές συγκεντρώσεις. Κινητοποιήσατε όλα τα διαθέσιμα στελέχη, όλα τα οργανωμένα μέλη, ακόμα και έμμισθους συνεργάτες. Αυτό που θα έλεγε και ο Λένιν, “επαγγελματίες επαναστάτες”. Καλά κάνατε. Το πρόβλημα όμως της χθεσινής κινητοποίησης, σε καμία περίπτωση, δεν ήταν η οργάνωσή της. Ήταν τεχνικά άρτια. Τα πανό ήταν πολύ ωραία, φροντισμένα. Η αφισοκόλληση ευρύτατη, πλακάτ πανάκριβα και χιλιάδες χαρτιά με τα οποία γέμισε η Αθήνα. Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου πραγματικά έλειπε, ήταν οι χιλιάδες των εργαζόμενων που θέλατε, αλλά δεν ήρθανε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.
«Πράγματι», συνέχισε, «η προσπάθεια ήταν μεγάλη, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η απογοήτευση των εργατοπατερικών κομμάτων από τα πενιχρά αποτελέσματα. Η μόνη πραγματική συμμετοχή των εργαζομένων ήταν οι υπάλληλοι του Δήμου που κλήθηκαν να καθαρίσουν το χαρτοβασίλειο που αφήσατε πίσω σας».
«Είχατε φτιάξει ένα παραμύθι ότι θα καταργήσει ο Μητσοτάκης το 8ωρο και το 7ήμερο. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σας έχει πάρει είδηση. Αποδείχθηκε ότι εκείνη που φοβάται είναι η αντιπολίτευση που βλέπει διαρκώς μπροστά της εκλογές. Η φάρσα του 2019, όταν φοβίζατε τον κόσμο περί κατάργησης του 8ώρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η αλήθεια του νομοσχεδίου δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι «επαγγελματικοί φορείς δυστυχώς, όπως η ΕΣΗΕΑ, παρασύρθηκαν από το κύμα και προχώρησαν σε άτοπα σχόλια».
«Μου έκανε επίσης εντύπωση ο τρόπος που ο Δικηγορικός Σύλλογος διάβασε τη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αν και είναι έμπειρα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, που στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αλλά αίτησή του, δηλαδή ο εργαζόμενος θα παίρνει τη πρωτοβουλία να ζητήσει ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας του», πρόσθεσε ο κ. Μαραβέγιας σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό όσα είπε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και Πειραιά, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων.
Στο αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «βροντερό όχι» και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Τόσο μαζική απεργία, είπε, «έχουμε να δούμε εδώ και 10 χρόνια, από το δεύτερο μνημόνιο για τα εργασιακά θέματα», ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 16 Ιουνίου.
«Δεν μπορείτε να το χωνέψετε, το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο και για τη χώνεψη υπάρχει φάρμακο. Ερχεται το νέο κύμα στις 16 Ιούνη και εκεί θα δείτε ακόμη περισσότερες, πιο νέες εργατικές λαϊκές δυνάμεις που θα μπουν στον αγώνα για να μπορέσουν να σας δουν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, τερατούργημα και ολετήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων είναι υπέρ των εργαζομένων και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διεύρυνση των γονικών αδειών και για τους πατέρες, στα άρθρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στους χώρους δουλειάς, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων υπαλλήλων courier και delivery, τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας από απολύσεις, την εισαγωγή ψηφιακής κάρτας εργασίας για την πάταξη της «μαύρης εργασίας» κ.ά.
«Είστε πραγματικά κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο και θα τα καταψηφίσετε όλα αυτά; Ή μήπως νοιάζεστε για τον εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ σας νοιάζει να βγάλετε το κομματικό σας πάθος γιατί είστε σε δύσκολη θέση λόγω αρνητικών δημοσκοπήσεων;» ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Αυτά που ισχυρίζεστε ότι είναι εργασιακός μεσαίωνας είναι βήματα μπροστά που μας εναρμονίζουν με την Ευρώπη. Ξεχνάτε ότι εσείς έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, ενώ για την απεργία της Πέμπτης υποστήριξε ότι τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων περιορίστηκε σε μονοψήφια ποσοστά. «Στις τράπεζες η συμμετοχή ήταν 2%-4 %. Αντίστοιχη εικόνα στα σούπερ μάρκετ. Οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά. Στη ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν 3,5%. Στην ΕΥΑΘ 8,5% και τα μεγαλύτερα ποσοστά στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή στον ΟΤΕ με 15%», ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News