«Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, σε μία ομιλία η οποία είχε πολλές αναφορές στα ζητήματα των νέων και της Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα πρόσφατα επεισόδια που ταλαιπωρούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διαδηλωτές εναντιώνονται στην κατασκευή βιβλιοθήκης σε χώρο ο οποίος υπήρξε κατειλημμένος.
Αρχικά ο ίδιος αναφέρθηκε στην ΟΝΝΕΔ λέγοντας πως «μίλησε με τόλμη για πολιτικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα. Και μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω. Ήταν επίσης η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ επέλεξαν την Ευρώπη, κάτι τόσο αυτονόητο σήμερα, όμως στη δική μας εποχή, η τότε Αριστερά θαύμαζε τριτοκοσμικά καθεστώτα. Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη».
Απευθυνόμενος στα μέλη της οργάνωσης, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Εχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία». «Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και προόδου και οι νέοι να κατακτήσουν καλύτερη ζωή», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα έχει αντιμετωπίσει επάλληλες κρίσεις αλλά και ότι «η πατρίδα δεν ξέφυγε από την πορεία της». «Μέσα από μία παγκόσμια αναστάτωση, την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες 10ετίες και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά».
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη και αναφέρθηκε ειδικά στη νεολαία για την οποία έγιναν και γίνονται πολλά, όπως είπε: «Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ταχυμεταφορέων έως το πρώτο ένσημο, το νέο ασφαλιστικό. Στους νέους απευθύνεται κυρίως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επίσης το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και οι νταντάδες της γειτονιάς».
Σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τους νέους: «Τα ενοίκια ανεβαίνουν, ο πρώτος μισθός δεν αρκεί να τα καλύψει. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται «ένα πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις, από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν κλειστά ακίνητα». Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη 4ετία της ΝΔ, προσέθεσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως προϋπόθεση αυτής της προόδου και συνέχισης του κυβερνητικού έργου είναι η πολιτική ασφάλεια. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω. Ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος», τόνισε.
Οσον αφορά την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήδη υπηρετούν στην δημόσια παιδεία μας περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για τις «πρώτες προσλήψεις εδώ και πάνω από μία 10ετία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών, την οποία «αρνούνται οι αντίπαλοι μας υπονομεύοντας την πολιτική μας». Το δίλημμα σήμερα είναι «ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες», πρόσθεσε, μία αναφορά στα συμβάντα των τελευταίων ημερών στο ΑΠΘ, και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». «Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί», υποσχέθηκε.
Παραμένοντας στο ίδιο θέμα αναρωτήθηκε «πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κι έκανε λόγο για «τρολς» που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα». Κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν» και ζήτησε επαγρύπνηση ώστε «οι συκοφάντες να αποκαλύπτονται αμέσως και οι απαντήσεις μας γρήγορες και καταλυτικές».
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα ισότητας των φύλων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος», ανέφερε, για να τονίσει: «Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη».
Ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και ότι φέτος εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο η Ελλάδα ολοκληρώνει την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
Απευθυνόμενος και πάλι στους συνέδρους, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη». Εξάλλου, χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο ουκρανικό μέτωπο: «Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News