572
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 14:21
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 14:21

Ως δημοσιογραφικές υπερβολές περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, τα περί «πυρών» της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται από τον τουρισμό, επειδή καλωσορίζουν τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με εμβόλια που δεν τα έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, όπως είναι το ρωσικό και το κινεζικό.

«Δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης τύπου Δέλτα, αλλά επιτάχυνση των εμβολιασμών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε για την επόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις – προνόμια σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Κάντε λίγη υπομονή μια εβδομάδα» είπε με νόημα, χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευτούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τίπου.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε, για να συμπληρώσει:

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Θέλω από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία που δείχνουν πως οι εισαγωγές αφορούν ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Οπως προαναφέρθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος επέπληξαν την Ελλάδα και άλλες χώρες για χαλαρά μέτρα στην υποδοχή τουριστών, λέγοντας:

«Πράγματι η Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ, αλλά μπορούμε να δεχθούμε και άλλα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε».

«Ως Ελλάδα καλυπτόμαστε από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του Κανονισμού», παρατήρησε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ότι αφορά στην μετάλλαξη τύπου Δέλτα.

Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Εμείς, συνέχισε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός, κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα μας, ωστόσο ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός» και «η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».

Γι’ αυτό και «δεν μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί είναι πολύ πιθανό να κολλήσει», παρατήρησε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πετύχουμε το στόχο μας όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού».

«Έχουμε κάνει ως κυβέρνηση ότι έπρεπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα φτάσουμε στο στόχο ανοσοποίησης που έχουμε θέσει. Καταλαβαίνω όσους εξέφρασαν έναν αρχικό προβληματισμό για τα εμβόλια. [Αλλα] δεν είναι πολλοί οι αρνητές των εμβολίων», θέλησε να επισημάνει ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε για το ίδιο θέμα:

«Πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και πιο δημιουργικά το πώς θα προσεγγίσουμε τους πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς».

Σε ερώτηση τέλος για το θέμα των προνομίων στους εμβολιασμένους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα» και δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...