745
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα ΜΜΕ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Τα χημικά όπλα του Πούτιν και το ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 15:26
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα ΜΜΕ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Τα χημικά όπλα του Πούτιν και το ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 15:26

Τρεις ερωτήσεις δέχτηκε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης —και με τις τρεις απαντήσεις του έβγαλε ειδήσεις, τουλάχιστον ως προς τους προβληματισμούς και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση του Ουκρανικού, τόσο σε επίπεδο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια φάνηκε να υιοθετεί τη γραμμή Βερολίνου ως προς το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο φυσικό αέριο —«να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε διατυπώσει και ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, μιλώντας μια μέρα νωρίτερα στη Μπούντεσταγκ. Ο Πρωθυπουργός εξάλλου μίλησε με νόημα για «διαρροές» μεταξύ των συμμάχων στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ολαφ Σολτς λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ (ΓτΠ/ Παπαμήτσος Δημήτρης)

Και τέλος είπε ότι ενώ δεν αναμένει επιστροφή στην ύφεση για την ελληνική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επηρεαστεί η ανάπτυξη. Μάλιστα για να προστατευθεί η προοπτική ανάπτυξης, «εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», σημείωσε  ο κ. Μητσοτάκης.

Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα είχε την εξής συνομιλία με δημοσιογράφο:

– Θεωρείτε πως αν ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της.

»Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

-Πιστεύετε ότι κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο είναι αναγκαίες;

«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν “διαρροές” όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις.

»Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων».

-Πιστεύετε ότι μια ύφεση είναι πιθανή ως αποτέλεσμα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία;

«Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...