777
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα. «Κωδικός ανασύνταξη και restart» στη Νεα Δημοκρατία την επομένη των ευρωεκλογών | Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Τα πρέπει της επομένης των ευρωεκλογών, τα μηνύματα και ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 10:35
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα. «Κωδικός ανασύνταξη και restart» στη Νεα Δημοκρατία την επομένη των ευρωεκλογών
|Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Τα πρέπει της επομένης των ευρωεκλογών, τα μηνύματα και ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 10:35

Αν και οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν ανετράπησαν, στο Μαξίμου επικράτησε ένα μούδιασμα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου που έφερε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη νικήτρια μεν -και για πέμπτη συνεχή φορά μαλιστα- αλλά μακριά από τον εκλογικό της στόχο, στο απογοητευτικό για πολλούς τόσο στην Ηρώδου Αττικού όσο και στην Πειραιώς, 28,31%.

Υπήρξε βέβαια και η ανάγνωση ότι η ΝΔ παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη και ισχυρότερη πολιτική -και το κυριότερο κυβερνητική- δύναμη στη χώρα, με επίδοση, ακόμη και στο χαμηλό της, μεγαλύτερη από το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019, με την πεποίθηση ότι το σκορ θα διευρυνθεί στις επόμενες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση πολλών ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 προς άλλα -κυρίως μικρότερα- κόμματα, δεν πέρασε απαρατήρητη, όπως και το κόστος που είχε για την εκλογική επίδοση του κυβερνώντος κόμματος στην έστω και πιο χαλαρή κάλπη των ευρωεκλογών.

Εξού και το σύνθημα για επανεκκίνηση που σήμανε σχεδόν αμέσως μετά τη δήλωση-αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«….Στις 8.30 το πρωί εμείς θα είμαστε στα γραφεία μας, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε, να δουλέψουμε πολύ περισσότερο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, ενώ ερωτηθείς αν αυτό συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο αλλαγών και στο κυβερνητικό σχήμα -βλ. ανασχηματισμό- αρκέστηκε να απαντήσει με ένα λιτό «έχουμε πολλή δουλειά»…

Η κουβέντα πάντως περί ανασχηματισμού έχει ανάψει για τα καλά και οι τελευταιες πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για άμεσες κινήσεις και αποφάσεις. Αλλοι πάλι συνιστούν οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά την καθιερωμένη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου (στη λογική του «τα μολύβια κάτω»), στα τέλη Αυγούστου, έτσι ώστε να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άλλο αέρα και ορμή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το έδαφος προετοίμασε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαριανάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ολοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και μετουσιώνεται σε κάποιες αλλαγές προσώπων. Το πότε θα γίνει το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός».

Ο Πρωθυπουργός όμως είχε ρίξει τροχιοδεικτική προειδοποιώντας σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση την οποία κάνω για τους υπουργούς. Δεν νομίζω ότι μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος κάποιος ή κάποια την αποτελεσματικότητα. Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για την αλαζονεία, όπως δεν είναι και η σεμνότητα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα».

Και ειδικά στο θέμα της ακρίβειας η αναντιστοιχία δηλώσεων -υπουργικών και όχι μόνο- και πραγματικότητας φαίνεται ότι «μέτρησε» πολύ στο αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ετσι και στο Μαξίμου, η πρώτη αντίδραση έλεγε το βράδυ της Κυριακής «μήνυμα ελήφθη», από την άλλη όμως, όπως έσπευδαν να σημειώσουν, το εν λόγω μήνυμα είχε και μία εντολή βελτίωσης και επιτάχυνσης της υλοποίησης που κυβερνητικού προγράμματος,  «πιο γρήγορα και αποτελεσματικά», ανεξάρτητα από τις φωνασκίες της αντιπολίτευσης.

Οπότε – και απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για ένα επιτυχές restart- αυτό που χρειάζεται «δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική, αλλά αποτελεσματική πολιτική», τονίζουν.

Στο τέλος της ημέρας, κατέληγαν οι ίδιες πηγές, όλοι στην κυβέρνηση θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας: «Οι πολίτες -συμπεριλαμβανομένων αυτών που ψήφισαν ΝΔ για πρώτη φορά στις προηγούμενες εθνικές εκλογές- “μας λένε” ότι θα περιμένουν και θα μας κρίνουν σε τρία χρόνια».

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η απάντηση του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου στην παρατήρηση της Ράνιας Τζίμα στο Μega ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε μεν αλλά «με λιγότερες ψήφους από όσες πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έχασε».

Ο κ. Μαρκόπουλος παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το κυβερνών κόμμα, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης – να δούμε, είπε, τι κάναμε λάθος αυτούς τους 11 μήνες, σε θέματα όπως η ακρίβεια, αλλά ακόμη και σε κοινωνικο-αθλητικά ζητήματα, όπως με νόημα σημείωσε- καθώς επίσης την ανάγκη κινητοποίησης όλων των στελεχών στην πρώτη γραμμή:

«Δεν θέλω να βλέπω έναν πρωθυπουργό Ελ Σιντ και όλοι οι υπόλοιποι να παρατάσσονται πίσω του, τον έβλεπα μόνο του να τρέχει [στην προεκλογική περίοδο] δεν είναι εικόνα αυτή», παρατήρησε.

Στα πρέπει της επόμενης ημέρας και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαριάκη, ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες».

«Καταγράφεται η μεγαλύτερη νίκη με βάση τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος στην ιστορία των ευρωεκλογών. Από την άλλη πλευρά, δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Εχουμε μια νίκη, αλλά και ένα σαφέστατο μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες», αναγνώρισε, για να συμπληρώσει αναφορικά με το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση:

«Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας να το κάνουμε αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγράψει πέντε νίκες με διψήφιες διαφορές και λαμβάνει τα μηνύματα», επανέλαβε, αν και όπως παραδέχθηκε,  «η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...