1943
|

Μητσοτάκης: Στόχος μας η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 23:35

Μητσοτάκης: Στόχος μας η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 23:35

«Σταθμός μας σήμερα είναι η Πάτρα του 2022. Γιατί, εδώ, στην Αχαΐα, συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας: από την ύψωση του λαβάρου της απελευθέρωσης στην Αγία Λαύρα μέχρι το τέλος των πανίσχυρων γαιοκτημόνων στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάδυση εδώ στην Πάτρα μίας καινοτόμας αστικής τάξης». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην Πάτρα το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πολιτική εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Αχαΐα.

Επειτα από μία αναδρομή στα προβλήματα της τοπικής οικονομίας κατά το μακρινό παρελθόν –«από το 1975 έως το 1995, εδώ, στην Πάτρα, κλείνουν 80 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας», σημείωσε– έως και την «κατάρρευση του 2010, τα μνημόνια και την τετραετία του ψέματος αμέσως μετά που ολοκληρώνει αυτό το δράμα», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Ε, λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι όλα αυτά ανήκουν στο χθες που δεν θα το ξαναζήσουμε. Η χώρα είναι ήδη μια άλλη χώρα. Και η περιοχή εδώ, η Πάτρα, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, μπαίνει σε μια αντίστροφη τροχιά, σε μια τροχιά προόδου».

Οπως είπε, βρίσκεται εκεί για να θυμίσει συνοπτικά «τα πολλά που έγιναν μέσα σε τριάμισι χρόνια αλλά, κυρίως», για να παρουσιάσει «τα πολλά περισσότερα έργα τα οποία δρομολογούνται», καθώς και για να εντοπίσει «τυχόν καθυστερήσεις, ακούγοντας τι προτείνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι φορείς». «Κυρίως, όμως, είμαι εδώ γιατί θέλω να σας περιγράψω πώς η πόλη, πώς ο τόπος σας, μπορεί να ξαναγίνει η δυτική πύλη της χώρας. Με το ιστορικό λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Τη βιομηχανική ζώνη πλαισιωμένη με ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αναβαθμισμένες αστικές περιοχές πόλους οικονομίας, τεχνολογίας, τουρισμού και πολιτισμού», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, περιλαμβανομένων των «μεταναστευτικών εισβολών» στον Εβρο, της διετούς πανδημίας και της διεθνούς ακρίβειας –«αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία»– για να υπογραμμίσει: «Κι όμως, σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο, μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το μέσο εισόδημα».

«Φέτος το εθνικό μας προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η χώρα μας πια είναι εκτός κοινοτικής εποπτείας. Κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων. Η απασχόληση είναι στα καλύτερα επίπεδα δωδεκαετίας. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έφεραν συνολικά 250.000 νέες δουλειές. Οι Ελληνες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους και εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

»Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί μία ακόμα, μέσα στην άνοιξη του 2023. Και η πολιτεία επιδοτεί -το ξέρετε καλά, το βλέπετε κάθε μήνα στους λογαριασμούς σας- το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα, υψώνοντας έτσι συνεχή αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, «την ίδια εποχή που η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους και επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε το δημόσιο χρέος μας με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

«Η πολιτική μας, λοιπόν, δικαιώνεται», ανέφερε. «Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για όσα ακολουθούν και για όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Την αύξηση κατά σχεδόν 8% των απολαβών των συνταξιούχων μετά από πολλά χρόνια. Πολλοί συνταξιούχοι θα δουν μία ακόμα σύνταξη ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, άλλοι θα δουν τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, αλλά κι αυτοί θα είναι ωφελημένοι από την οριστική κατάργηση, για όλους, της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι γιατροί μας του ΕΣΥ θα δουν τις πρώτες αυξήσεις από αρχές του 2023, το ίδιο και οι ένστολοι.

Και βέβαια, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την παραγωγική Ελλάδα αλλά και για όλους τους εργαζόμενους Ελληνες, η μόνιμη πια, οριστική και αμετάκλητη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες», εξήγησε.

«Ολα αυτά», συνόψισε, «είναι μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, θα ισχύσουν σε 40 μέρες, όπως ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν όλες οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί τον Ιούλιο του 2019 και τολμώ να πω και κάποιες ακόμα όπως, παραδείγματος χάρη, η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι τις 800.000 ευρώ».

Παραμένοντας στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ψηφιακό κράτος, το οποίο «καταργεί ταλαιπωρία, ουρές και γραφειοκρατία», αποτελώντας «μία πραγματική επανάσταση». «Σκεφτείτε 1 δισεκατομμύριο, σχεδόν, ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν γίνει μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr», συμπλήρωσε.

Ειδική μνεία έκανε για τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και στη «μεγάλη προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας, του αρμόδιου υπουργού και όλου του επιτελείου, μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος», όπως είπε. «Εκκαθαρίσαμε όλες τις εκκρεμότητες με τις συντάξεις μας. Από εδώ και στο εξής οι συντάξεις θα απονέμονται και θα εκδίδονται σε λιγότερο από 60 ημέρες».

«Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να επικαλεστώ το σύνθημα “το είπαμε και το κάναμε”», χάρη στον απολογισμό αυτό, και έχοντας παραλείψει πολλά, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει πως όλα έγιναν σωστά ή ότι δεν μένουν να γίνουν περισσότερα.

Η Δυτική Ελλάδα βαδίζει με «σταθερότητα, η συνέχεια και η συνέπεια», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί αναλυτικά στα έργα που δρομολογούνται ή έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται στην περιοχή, για να τονίσει ότι τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν κρίσιμα «όπλα» καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια προεκλογική τροχιά «εν μέσω ισάριθμων προκλήσεων»:

«Πρώτον, αυτής των εθνικών θεμάτων, τα οποία διαπερνούν ταυτόχρονα ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και οι απειλές ενός απρόβλεπτου γείτονα.

Δεύτερη πρόκληση, εκείνη της εσωτερικής ζωής, όπου η παγκόσμια ακρίβεια επιχειρείται να εμφανιστεί από κάποιους ως τάχα ένα εθνικό πρόβλημα. Αμφισβητώντας αυτοί οι κάποιοι τα αναχώματα της πολιτείας απέναντί της. Και κάποιοι στοχεύουν να μετατρέψουν τη δικαιολογημένη αγωνία σε τυφλή διαμαρτυρία.

Τέλος, είναι η ποιότητα του ίδιου του προεκλογικού κλίματος. Περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς, συναντώνται τελευταία οι άθλιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια κάποιων, εκτός και εντός συνόρων ενδεχομένως, που θα επιθυμούσαν μία “αγκυλωμένη” και ασταθή κυβέρνηση στην Ελλάδα». «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποκύψουμε», διεμήνυσε για τους τελευταίους και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Επειδή δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επειδή δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν καμία απολύτως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση σε αντιπαράθεση αυτών που κάνουμε, οι αντίπαλοί μας θέλουν -και ξέρουν να το κάνουν καλά- να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα. Πότε καταγγέλλοντας τις δημοσκοπήσεις. Πότε σπέρνοντας αμφιβολίες, ακόμα και για την ακεραιότητα των εκλογών. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά.

Οταν εμείς αμυνόμασταν στις μεταναστευτικές εισβολές του Εβρου, εκείνοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, επινοώντας ανύπαρκτα θύματα. Θυμάστε καλά την ιστορία στον Έβρο, με το δήθεν νεκρό κοριτσάκι. Η υπόθεση, ήδη, διερευνάται από την αρμόδια Εισαγγελία.

Και όταν η χώρα πολεμούσε την πανδημία, αυτοί μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια.

Και το χειρότερο από όλα, όταν στηρίζαμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, εκείνοι καταψήφιζαν τον εξοπλισμό τους.

Και τώρα, αθωώνοντας ουσιαστικά τον εισβολέα Πούτιν, μιλούν δήθεν για “ακρίβεια Μητσοτάκη”.

Και αφού ο καθρέφτης τούς εκδικήθηκε στις φρικιαστικές υποθέσεις παιδικής κακοποίησης -ανοίγω παρένθεση: κάποιοι συνειδητά διακινούσαν τα συνθήματα “ΝΔ παιδεραστές” στο διαδίκτυο, δεν προέκυψαν αυτά εν κενώ- τώρα οι ίδιοι βρήκαν καταφύγιο στις διαβόητες υποκλοπές. Συγχέοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις των κρατικών Αρχών με κακόβουλα λογισμικά, που -δυστυχώς, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα- μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε από οπουδήποτε».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην πρόσφατη εμπλοκή –για ορισμένα ΜΜΕ– του ονόματους του κ. Πιερρακάκη στην υπόθεση των υποκλοπών: «Μέσα στο αδιέξοδό τους οι συκοφάντες μπλέκουν πρόσωπα και χρόνους. Υποστηρίζουν τώρα για παράδειγμα -δεν έχω μιλήσει γι’ αυτό δημόσια αλλά θέλω να το κάνω σήμερα- ότι το Predator, λέει, δήθεν έσωσε την οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι.

Τα παιδιά του και η γυναίκα του βρέθηκαν, όπως και πολλοί άλλοι, ύστερα από ώρα στη θάλασσα. Αλλά σύμφωνα με αυτούς που διασπείρουν αυτές τις άθλιες φήμες ένα λογισμικό που λειτουργούσε επί των ημερών τους τους εντόπισε, μέσα στους καπνούς μόνο αυτούς, και τους έσωσε. Αλλά, βέβαια, δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Γιατί στο πρόσωπο ενός πετυχημένου υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού κράτους που όλοι αναγνωρίζουν».

«Μέχρι και στις διακοπές του κ. Τσίπρα έμπλεξαν τις παρακολουθήσεις. Μάς είπαν ότι υπήρχε, λέει, ένα λογισμικό που τον παρακολουθούσε όταν ήταν σε κάποιο κότερο. Λες και κάποιοι άγνωστοι κύκλοι τον ανάγκασαν τότε να κάνει κρουαζιέρα, ενώ οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές», συμπλήρωσε και επεσήμανε: «Το γελοίο και το χυδαίο μπορούν να έχουν και επικίνδυνες όψεις. Οψεις που λένε πολλά όταν τις δούμε υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν».

«Γι’ αυτό κι έχει ενδιαφέρον», πρόσθεσε, «να θυμηθούμε τι έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ευρωεκλογών και εκλογών του 2019. Να σας το θυμίσω εγώ. Ενώ είχε ήδη εξαγγείλει άμεση προσφυγή στις κάλπες, κράτησε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα. Αλλαξε τους ποινικούς κώδικες γνωρίζοντας ότι η χώρα όδευε προς εθνικές εκλογές. Ο ίδιος έφερε διατάξεις που άλλαζαν τον ποινικό κώδικα και αναρωτιέμαι γιατί. Για να μετατρέψει, προσέξτε, το κακούργημα των υποκλοπών σε απλό πλημμέλημα. Ποιους άραγε προστάτεψε και ποιους άφησε να συνεχίσουν τη δράση τους;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του για τα των παρακολουθήσεων, σχολίασε: «Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά στο σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει διδαχθεί τίποτα από την υπόθεση Novartis. Σύντομα, λοιπόν, θα πάρει ξανά το μάθημα ότι δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες διαστρέφοντας την αλήθεια».

Επανερχόμενος στη συζήτηση για τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μπροστά μας, σε μερικούς μήνες, δεν θα έχουμε μόνο μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης, θα έχουμε την ύπουλη παγίδα της απλής αναλογικής. Είναι μια νάρκη στην ομαλή εξέλιξη, που εκπέμπει ακυβερνησία και νέες περιπέτειες. Γι’ αυτό και δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων».

«Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Ολοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μιας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών», προειδοποίησε και κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της ΝΔ σε ετοιμότητα: «Ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία».

Αλλωστε, «το εκλογικό δίλημμα είναι από τώρα σαφές: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη, “ανάπτυξη για όλους”, ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”; Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια “δεύτερη φορά τη συμφορά” ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;

Και, ακόμα, ποιος έχει αποδείξει όχι στα λόγια, στην πράξη, ότι μπορεί να μειώνει τους φόρους, να ενισχύει το εισόδημα, να φέρνει νέες δουλειές. Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα. Αναπτύσσοντας από τη μια την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;

Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο πολίτης. Γι’ αυτό και το ερώτημα που έχω θέσει επανειλημμένως, “αν όχι εμείς τότε ποιος;”, δεν το λέμε με αλαζονεία, αλλά το λέμε διότι σήμερα στη χώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Αυτό το ερώτημα θα μας πάει στην επόμενη μέρα και ισχύει απόλυτα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σίγουρος, μάλιστα, «πως οι Ελληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο και τρεις λέξεις: “Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια”».

«Προχωράμε λοιπόν με σιγουριά, αποφασιστικότητα, συνέπεια, για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά η πατρίδα, μπροστά οι Ελληνίδες, μπροστά οι Ελληνες, μόνο μπροστά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...