646
| Sooc / Nick Paleologos

Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση των εσόδων και όχι μόνο η αύξηση των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 20:25

Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση των εσόδων και όχι μόνο η αύξηση των τουριστών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 20:25

«Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησής του την Τρίτη με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, στο «Reimagine Tourism in Greece».

Τόνισε ότι υπάρχει έντονη κίνηση σε συγκεκριμένα μέρη και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο πρόσθεσε πως η κινητικότητα αυτή δεν έχει οδηγήσει στην παθογένεια του υπερτουρισμού. Επισήμανε, από την άλλη, πως κάποια νησιά του Αιγαίου δοκιμάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι η χώρα θα μπορούσε να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες μετά τη βελτίωση υποδομών στους τουριστικούς προορισμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, βέβαια, η αύξηση των εσόδων και όχι μόνο η αύξηση του αριθμού των τουριστών, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε επισκέπτες που θέλουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα, και διαχώρισε τις υποδομές σε υποδομές εθνικής εμβέλειας, που αφορούν την κυβέρνηση, και υποδομές που εξαρτώνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπε ότι η χώρα μας έχει «έναν εθνικό αερομεταφορέα ιδιωτικό, καινούργιους δρόμους που προσέφεραν αναπτυξιακές δυναμικές σε περιοχές της πατρίδας μας» και υπογράμμισε ότι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Επισήμανε ότι σε ζητήματα όπως π.χ. τα απορρίμματα ή η ανακύκλωση, το κυβερνητικό έργο πρέπει να υποστηρίζεται και από την Αυτοδιοίκηση και ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την Τήλο.

Σε ό,τι αφορά την βεβαρημένη δόμηση στις Κυκλάδες θύμισε ότι έχει απαγορευθεί προσωρινά η έκδοση νέων αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη. «Η Σαντορίνη και η Μύκονος έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν αλλά οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα νησιά αυτά μπορεί να είναι σε βάρος του προϊόντος» είπε.

Αναφορικά με την ανταποδοτικότητα των τελών κρουαζιέρας, είπε ότι το ένα τρίτο από τα έσοδα θα κατευθύνεται σε επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχέση με το Airbnb είπε ότι δημιουργείται «ζήτημα για την αλλοίωση του χαρακτήρα μιας γειτονιάς» σε περιοχές της Αθήνας. Για αυτό δεν δίνονται νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο 1ο 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας, επισήμανε.

Τόνισε ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε ευκαιρία στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αλλά δεν ξεκίνησε για να ανταγωνίζεται τον Τουρισμό». Επισήμανε ότι το Airbnb αυξάνει τα ενοίκια και δεν επιτρέπει οι φοιτητές να βρουν στέγη και δήλωσε διατεθειμένος να παρέμβει.

(Sooc / Nick Paleologos)

Προσέθεσε ότι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στρέφουν με επιτυχία την τουριστική κίνηση σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές όπως π.χ. ο Εβρος και η Εύβοια και τόνισε ότι σίγουρα υπάρχουν προορισμοί που είναι δυσπρόσιτοι για τη μεγάλη πλειοψηφία των Eλλήνων αλλά αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλοι προορισμοί στη χώρα μας όπου μπορούν να κάνουν διακοπές με προσιτό κόστος, σημείωσε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που κάποιος μπορεί να κάνει διακοπές πληρώνοντας ένα λογικό αντίτιμο. «Λίγοι είναι οι δυσπρόσιτοι προορισμοί αλλά συμβαίνει παντού στον κόσμο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις παραλίες είπε ότι έγιναν πάνω από 20.000 έλεγχοι και πλέον «μπήκε μια τάξη αφού πάντα μπορούν να υπάρχουν ελεύθερες παραλίες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα τύπου Βαρκελώνης με διαμαρτυρίες για τις παραλίες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη δημιουργία μιας κορυφαίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ώστε να πειστούν τα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να έχει προοπτική και να είναι προσοδοφόρα. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες συμφωνίες με άλλες χώρες ώστε να έρθουν ξένοι για να δουλέψουν στον τουρισμό.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκτακτη εισφορά στον τουρισμό, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί το φυσικό κάλλος των νησιών και «να πατήσουμε φρένο» ώστε να μην γυρίσουμε σε δέκα χρόνια να πούμε «πω πω τι κάναμε» στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...