Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε πολύ μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην πανηγυρική τελετή για την έναρξη κατασκευής του τερματικού σταθμού ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου), παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκτόφ.
Στο έργο, σημειώνεται, περιλαμβάνεται η κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή.
Οι νέοι σταθμοί LNG στην Αλεξανδρούπουλη, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, θα μπορούν να καλύψουν τις εθνικές ενεργειακές μας ανάγκες, αλλά και να καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών των Βαλκανίων που σήμερα καλύπτεται από το ρωσικό αέριο.
Ο νέος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη θα είναι έτοιμος εντός 20 μηνών. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια 166,7 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη και τον Εβρο σπουδαία ενεργειακή πύλη.
«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και η συνεργασία μας είναι φάρος με ένα διπλό σήμα: σύντομα θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει:
Οι εκβιασμοί της Ρωσίας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι μόνο αναγκαία αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και έχει φροντίσει για την ενεργειακή της επάρκεια και είναι πρόθυμη να βοηθήσει και άλλα κράτη, όπως η Βουλγαρία.
To πρόγραμμα των νέων σταθμών, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης και της προσήλωσής μας για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με τους νέους σταθμούς στην Αλεξανδρούπολη, οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023.
Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας). Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».
Το ενεργειακό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Από το βήμα της εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος, ανακοίνωσε και επισήμως την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της GasTrade, το FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 20 μήνες. Το έργο θα διπλασιάσει τη δυνατότητα εισαγωγής LNG
«Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Σιφναίος.
«Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία […] Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που θα πίστευε στο έργο», όπως η οικοδέσποινα Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, όλους τους προκατόχους του και όλους τους φορείς: το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.
«Σ’ αυτό τον στόχο», πρόσθεσε, «έχει λόγο και η Περιφέρεια αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, του αδελφού έργου του FSRU». Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Περιφέρεια, αλλά και έναν «πραγματικό φιλέλληνα», όπως χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Σαρλ Μισέλ: Νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία
Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για σπουδαίο βήμα προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία.
«Αγαπητέ κύριε Πρωθουργέ, πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί σαφή απόδειξη αυτής της νέας αρχής. Είναι ένα θετικό βήμα για την EE», είπε ο κ. Μισέλ.