835
| INTIMEnews

Mητσοτάκης στο Υπουργικό: Λαϊκισμός, «πλατεία» και αχαλίνωτα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 15:16
|INTIMEnews

Mητσοτάκης στο Υπουργικό: Λαϊκισμός, «πλατεία» και αχαλίνωτα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 15:16

Νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κήρυξη της «κοινοβουλευτικής αποχής» από τον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηκς, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες στη Βουλή δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην “πλατεία”, την επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. 

»Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει τη χώρα στο βούρκο. Ενα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, την εγκαταλείπει.

»Εμείς όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, πρέπει να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο.

»Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να παρασυρθεί στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ.

»Ας μείνουν να κατρακυλούν στο περιθώριο.

»Εμείς θα στηρίζουμε τον πολίτη, όπως και στις κρίσεις έτσι και τώρα στην ακρίβεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη σχετική αναφορά του.

«Κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, καταθέτοντας -όπως είπε- «την οδύνη όλων για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

«Επέστρεψα μόλις -ήμασταν μαζί και με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης- από την κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα, ενώ δυστυχώς μόλις χθες έγινε γνωστή και η απώλεια του σμηναγού Τσιτλακίδη. Νομίζω ότι είναι στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας, αυτούς που καθημερινά αναγκάζονται να δοκιμάζουν και τα δικά τους όρια, αλλά και τα όρια των μηχανών τους στους ελληνικούς ουρανούς. Ερχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, λέγοντας: «Η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός. Και μάλιστα είδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά 9 θέσεις – η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί. Και βέβαια, αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τις διαπίστωσα τόσο στο Νταβός – όπου βρέθηκα μαζί και με τους δύο υπουργούς – όσο και στην Ιαπωνία».

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές: «Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα, ούτε για νέες περιπέτειες. Η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια είναι σήμερα έννοιες περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ, γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και οι άλλοι ας μένουν μόνοι, να κατρακυλούν στο περιθώριο.

»Είμαστε εκεί που θα θέλαμε; Όχι ακόμα. Το έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά προσπαθούμε και θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε, στηρίζοντας τον πολίτη στις κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε, αλλά και τώρα απέναντι στην ακρίβεια. Εχουμε ήδη ουσιαστικά ελέγξει, εξουδετερώσει τις αυξήσεις στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα μας βοηθά και η διεθνής πορεία των τιμών.

»Η μάχη στα τρόφιμα συνεχίζεται. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό. Έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και η κάρτα αγορών, το Market Pass.

»Και βέβαια σοβαρή ανακούφιση δίνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες κατεβλήθησαν ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου. Και βέβαια, θα το ξαναπούμε, στόχος μας και στόχος δεύτερης τετραετίας είναι η συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα».

Η διάταξη – φραγμός

Περνώντας στα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού -και εκτάκτως στην αρχή και εκτός ημερήσιας διάταξης- αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική, όπως σημείωσε, διάταξη την οποία καταθέτει εντός της ημέρας η κυβέρνηση στη Βουλή για την προστασία της δημοκρατίας από «εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων», προσβλέποντας σε διακομματική στήριξή της.

Είναι -είπε- μία διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει, διευκρίνισε, όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.

Αυτό, ξεκαθάρισε, προφανώς θα κρίνεται από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για «την ανταπόκριση της Πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της».

«Δυστυχώς -συμπλήρωσε- έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Περισσότερα, όμως, στη Βουλή και όπως είπα προσβλέπω στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...