293
Ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις στον Τύπο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | ΙΝΤΙΜEnews

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 01:13
Ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις στον Τύπο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
|ΙΝΤΙΜEnews

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 01:13

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε πως η Αγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου αν δεν πραγματοποιηθεί το «συντομότερο δυνατό» ο αφοπλισμός τους. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει από πλήθος τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών (περισσότερα εδώ).

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά την ενημέρωση των εταίρων της Αθήνας για τις εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Δήλωση ανάλογου περιεχομένου είχε πραγματοποιήσει και λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εκφράζοντας την ελπίδα «η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Ελλάδας και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε από τους «27» την Πέμπτη, η Τουρκία καλείται «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ». Αναφέρεται, ακόμη, πως οι «πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» προκάλεσαν την «ανησυχία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα «να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...