373
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στον Τύπο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα | INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Βίλνιους: Σημαντικές διαφορές με την Τουρκία – μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 13:27
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στον Τύπο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη λιθουανική πρωτεύουσα
|INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στο Βίλνιους: Σημαντικές διαφορές με την Τουρκία – μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 13:27

Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της πρώτης του συνάντησης με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας τους, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πεποίθησή του ήταν ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι «μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου προς όφελος και των δύο λαών».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του για τις εργασίες της Συνόδου:

Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους καθ’ όσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαίωση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε, την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μια ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Εχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Εχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...