689
| INTIMEnews

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Προσηλωμένοι στις κοινές αξίες – συνεπείς στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 13:35
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Προσηλωμένοι στις κοινές αξίες – συνεπείς στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 13:35

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο αυτό έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς επίσης και την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, και την ενότητα της Συμμαχίας, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός για τη σημασία της Συνόδου, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

 

«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Η πανδημία απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς μας. Σε όλα αυτά, η ατζέντα 20 – 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας», τόνισε για τον ρόλο της χώρας μας στη Συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 13:35, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και στις 13:20 με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ράμα, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο Πρωθυπουργός  επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε επίσης συμφωνία -μετά και τις εκλογές στην Αλβανία- για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σχετικά μετη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Πρακτορείο, ανέφεραν επίσης ότι ο αλβανός πρωθυπουργός  ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία καθώς και για την πρόοδο της χώρας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Ράμα για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.

Στη συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον βρετανό ομόλογό του για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας, η οποία  επιτρέπει πλέον την άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον και για  τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.

Ειδικά οσον αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μητσοτάκης και Τζόνσον εξέτασαν επίσης την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου, καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον βρετανό ομόλογό του για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία και αποδέχτηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...