333
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στο CΟVID-19 Management Group: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν πρέπει να διχάζει

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 12:41
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στο CΟVID-19 Management Group: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν πρέπει να διχάζει

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 12:41

Την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί, αλλά και να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού –τη θέσπιση του οποίου πρότεινε ο ίδιος με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν– τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, και του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επίσης ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνικής απόψεως εγχείρημα.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών.

Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός, ο καγκελάριος της Αυστρίας και η πρωθυπουργός της Δανίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή, στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – πρόταση η οποία θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των «27», την Πέμπτη.

Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, στόχος του δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται από όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».

Στόχος της πρότασης, επανέλαβε, είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια, σημειώνοντας ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...