394
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε το CNN |

Μητσοτάκης στο CNN: Με την Τουρκία μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 17:14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε το CNN
|

Μητσοτάκης στο CNN: Με την Τουρκία μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 17:14

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στο περιθώριο της 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ το απόγευμα της Τετάρτης αναμενόταν η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε και μία συνέντευξη στο CNN στην οποία μίλησε για την Οικονομία, την κλιματική αλλαγή αλλά και όλα όσα θα τεθούν στα τραπέζι των συνομιλιών του με τον τούρκο πρόεδρο.

«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών σημείωσε πως «θα είναι η δεύτερη μας συνάντηση από τότε που επανεκλεγήκαμε με ισχυρή εντολή και προσδοκώ να οικοδομήσουμε πάνω στο θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε μακρές διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τον μόνο τρόπο που είναι διαθέσιμος».

«Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν»,είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά. Αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, επανέλαβε ότι η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών, της ανακούφισης των πληγέντων και της οικονομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής θα απαιτήσει πολλούς πόρους.

Σημείωσε ότι χρειάζεται συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας καθώς, όπως είπε, θα απαιτηθούν τρις ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θα χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι ότι χρειαζόμαστε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα ως ΕΕ για την προσαρμογή. Ξοδέψουμε τρισ. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Και τα χρήματα που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι για να υποστηρίξει ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις κρίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα αν ο Τουρισμός στην Ελλάδα κινδυνεύει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί κάποιος να έρθει στην Ελλάδα και τον Μάρτιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...